Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Jan.2015, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan kritkovao karikaturu Šarli ebdoa

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan oštro je danas kritkovao "provokativnu" karikaturu poslanika Muhameda objavljenu u satiričnom francuskom magazinu Šarli ebdo, optuživši nedeljnik za podsticanje mržnje.

"To je magazin poznat po provokativnim publikacijama o muslimanima, hrišćanima, o celom svetu... to se ne zove sloboda, to se zove

sejati teror i gaziti slobodu drugih", rekao je Erdogan u Ankari.

"Ne može postojati sloboda bez granica", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << on u govoru.

Na naslovnoj stranici francuskog nedeljnika u sredu, u prvom broju posle napada u kojem je desetkovana redakcija lista, nalazi se crtež Muhameda s suzama u očima kako pod natpisom "sve je oprošteno" drži tablu na kojoj piše "Ja sam Šarli".

To je slogan miliona demonstranata koji su u Francuskoj i širom sveta osudili napade islamskih ekstremista u kojima je ubijeno 17 ljudi. Ta karikatura izazvala je gnev u muslimanskim zemljama.

Tursko pravosuđe otvorilo je istragu posle objavljivanja te kontroverzne karikature u turskom opozicionom dnevniku Džumhurijet, i naredilo blokiranje turskih internet sajtova koji su preneli tu karikaturu.

Turski premijer Ahmet Davutoglu, koji je u nedelju, s francuskim predsednikom i stranim državnicima bio na skupu solidarnosti posle napada u Parizu, takođe je juče osudio novu "ozbiljnu provokaciju" Šarli ebdoa i rekao da sloboda štampe ne znači sloboda da se vređa.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija: Objavljivanje karikatura proroka Muhameda nelegalno

Izvor: Studio B, 16.Jan.2015

Ruska federalna služba za nadzor komunikacija Roskomnadzor, upozorio je medije koji su objavili karikature proroka Muhameda, da je to protiv zakona te zemlje i etničkih normi koje u njoj važe, posle napada na redakciju francuskog lista "Šarli ebdo" u Pari.."Objavljivanje takvih karikatura u ruskim...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.