Epidemija trihinoze u Bijeljini

Izvor: Politika, 16.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemija trihinoze u Bijeljini

Svi pacijenti koji su zadržani na lečenju u Bijeljini oboleli su pošto su jeli suvo svinjsko meso kod porodice Perić

Bijeljina – Članovi porodice Obrada Perića, te njegovih komšija iz semberijskog sela Zagoni, ukupno osmoro, obolelo je od trihineloze zbog čega je proglašena epidemija ove bolesti, potvrdila nam je doktor Aleksandra Radojčić, v. d. direktora Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Bijeljini.

„Pet pacijenata se nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na lečenju na Klinici za infektivne bolesti u Banjaluci, dvoje je u Bijeljini, a jedno lice je upućeno na lečenje u Beograd”, kazala nam je Aleksandra Radojčić i dodala da je prema njenim saznanjima kod jednog pacijenta koji se nalazi na lečenju u Banjaluci dijagnostikovana teža klinička slika, dok ostali pacijenti imaju srednje tešku formu trihinoze.

„Javilo nam se još tridesetak osoba koji su konzumirali suvo svinjsko meso kod porodice Perić, ali kod njih nije pronađena trihina”, istakla je Radojčićeva.

Prema njenim rečima od pacijenata koji su zadržani na lečenju u Bijeljini došlo se do saznanja da su svi oboleli jeli suvo svinjsko meso kod porodice Perić. Prema tim informacijama svinje su zaklane 6. decembra, a meso je pregledano u veterinarskoj ambulanti i nalaz je bio uredan. Već polovinom decembra Perići su počeli da jedu suvo meso, a krajem decembra su počeli da osećaju prve zdravstvene probleme, koji su kulminirali poslednjih dana, kada su oboleli zatražili lekarsku pomoć i kada je dijagnostikovana trihineloza.

Veterinar Mile Marić, vlasnik veterinarske stanice „Mile – Vet” iz Ugljevika potvrdio je da su 6. decembra u ovu veterinarsku stanicu donesena dva uzorka mesa u ime Obrada Perića, te da su uzorci mesa pregledani i da kod njih nije nije utvrđeno prisustvo Trichinella spiralis na osnovu čega je izdata potvrda o ispravnosti mesa.

Marić kategorički isključuje mogućnost bilo kakve greške.

„Mi se već godinama bavimo ovim poslom i uradili smo na hiljade kontrola. Kontrolu su uradili doktori veterine i tu nema greške. Nikada nismo imali zaraženost ovako velikog broja ljudi, što upućuje da nije reč o jednoj trihini, već o pravoj invaziji i to ne bi moglo da prođe nezapaženo”, rekao nam je veterinar Marić.

On je rekao da će sva dokumentacija o ovom slučaju biti predata Republičkoj veterinarskoj inspekciji, te da nadležne institucije treba da utvrde da li uzorci pregledanog mesa odgovaraju mesu koje su oboleli jeli.

Veterinarski inspektor u opštini Bijeljina Mladen Jovanović kaže da ova inspekcija još ništa nije preduzela , jer se u domaćinstvu Obrada Perića niko ne nalazi.

„Epidemiološka služba Doma zdravlja Bijeljina nas je obavestila o obolelima od trihinoze i mi čekamo njihov povratak sa lečenja. Nakon toga ćemo u skladu sa propisima da pregledamo preostalo meso, uradimo deratizaciju celog tog prostora, te da stavimo u karantin ostale žive svinje”, rekao nam je Jovanović.

Neki od stručnjaka tvrde da metoda trihinoskopije koja se najčešće koristi za kontrolu mesa nije potpuno pouzdana. S druge strane mogli smo čuti i tvrdnje da se dešava da ljudi zakolju više svinja, a da kontrolišu meso samo jedne od njih.

Trihinoza na području Semberije nije zabeležna u poslednje dve godine.

-----------------------------------------------------------

Trihina ostaje u telu do kraja života

Lekari upozoravaju da je reč o opasnoj bolesti, koja se manifestuje u nekoliko faza. U prvoj fazi koja nastupa nekoliko dana posle jela zaraženog mesa javljaju se uglavnom stomačni problemi, nakon čega nastupa period mirovanja bolesti, da bi se u drugoj fazi nakon sedam do petnaest dana pojavila visoka temperatura, bolovi u mišićima, oticanje lica, a u težim slučajevima čak i upala srčanog mišića i mozga.

Bolničko lečenje traje uglavnom dve sedmice, a period oporavka i po nekoliko meseci u toku kojih oboleli imaju bolove u zglobovima i mišićima. Larve trihine ostaju u mišićima do kraja života, ali više ne predstavljaju opasnost za ljudski organizam.

Suzana Rađen-Todorić

[objavljeno: 17/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.