Izvor: Politika, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Enciklopedija Republike Srpske

Trebinje – U Narodnoj skupštini Republike Srpske krajem marta usvojen je Zakon o enciklopediji Republike Srpske. Zakonom je ovaj složeni posao poveren Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske kao nosiocu projekta i izdavaču. Idejnom skicom projekta predviđeno je da na izradi enciklopedije budu angažovani svi članovi Akademije, članovi svih njenih odbora, istraživači, univerzitetski profesori, te stručnjaci iz biblioteka, muzeja, galerija i zavoda za zaštitu spomenika, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najstručniji i najugledniji saradnici iz svih oblasti nauke, kulture i umetnosti. Predviđa se da bi posao, uz redovno finansiranje, trebalo da bude završen za četiri ili pet godina.

Vlada Republike Srpske već je imenovala uređivački odbor Enciklopedije, a Akademija je formirala centralnu i 28 redakcija po strukama. Preostalo je još osnivanje redakcije po opštinama koje će raditi po uputstvima redaktora Akademije.

Enciklopedija Republike Srpske je zamišljena kao leksikografsko delo opšteg tipa, koje će istraživačkim pristupom i naučnom obradom nastojati da prikaže suštinska pitanja u vezi sa prošlošću i razvojem područja, kulturnim dostignućima, materijalnim vrednostima, prirodnom sredinom i resursima... Priređeni materijal štampao bi se u četiri obimna toma, a najznačajniji poslovi trebalo bi da budu završeni u prvoj godini rada. Predstavnici Akademije nauka i umjetnosti RS radi toga obilaze sve opštine u RS kako bi se dogovorili o daljoj saradnji na pripremi Enciklopedije.

– Ne smemo izgubiti nijedan trenutak da bismo uradili ovaj kapitalan projekat valjano i na vreme. U prednosti smo u tome što ćemo imati opštinske redakcije, koje će nam, uz redakcije po strukama, pomoći da uradimo azbučnik. Takođe sam siguran da možemo imati i savršenu organizaciju, jer ćemo istovremeno da radimo na azbučniku i na obradi pojedinih enciklopedijskih jedinki – kaže akademik Rade Mihaljčić, član Uređivačkog odbora Enciklopedije. On ističe da je reč o najznačajnijem poduhvatu ove vrste u Republici Srpskoj do sada.

– To je projekat opšteg tipa, a to znači da bi trebalo da u Enciklopediju uđe sve što je relevantno za Republiku Srpsku od prošlosti do sadašnjosti. Dobili smo zadatak i naša je želja da ovaj projekat završimo za četiri ili pet godina. Zato nam "gori pod nogama" – kaže akademik Mihaljčić.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.