Izvor: RTS, 27.Sep.2022, 20:17

Ekumenizam na delu – bečka Crkva Franje Asiškog postala Bogorodičin hram

U bečkoj Crkvi Franje Asiškog održana je svečana primopredaja kojom je ona postala Bogorodičin hram Austrijske eparhije Srpske pravoslavne crkve. Primopredaji su prisustvovali visoki zvaničnici obe crkvene hijerarhije, a predstavljali su ih kardinal Kristof Šenborn i vladika austrijski Andrej.
Crkva u Majdlingu je podignuta pre četiri decenije u isto vreme kada i veliko stambeno naselje na južnom potezu Beča. U međuvremenu, broj katolika u okolini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je pao što nadbiskupiju stavlja u dilemu – ili profanizacija objekta ili ustupanje nekoj od sestrinskih crkava. Austrija se, za razliku od preovlađujućeg evropskog trenda, uvek odlučuje za ovo drugo.

Kako je bečka eparhija Srpske pravoslavne crkve poslednjih godina jedna od najdinamičnijih hrišćanskih zajednica – crkva je posle kratkih pregovora promenila vlasnika i od katoličke postala pravoslavna.
"Stanovništvo se ovde promenilo. Manje je katolika, ali ima drugih hrišćana. U kraju živi mnogo pravoslavnih Srba. Jednom crkva treba da ostane uvek crkva i zato sam srećan zbog rešenja da Srpska pravoslavna crkva preuzme ovu crkvu. Imamo istog Boga, istog Isusa Hrista, u glavnim pitanjima vere se slažemo. Imamo istoriju koja nas nekad razdvaja, ali to je istorija u prošlosti", istakao je kardinal i nadbiskup Kristof Šenborn.
Ovo je već druga bečka crkva u poslednjih deset godina koju srpska pravoslavna opština dobija na poklon, u ovom slučaju skoro na poklon.
"Moje srce je puno sreće zato što u ovom okrugu u Beču živi ogroman broj našeg srpskog verujućeg naroda. Ovde u Beču može da se uoči jedna vrlo solidna pobožnost kod našeg naroda i nije slučajno što su naše crkve prepunjene i bili smo prinuđeni da molimo sestrinsku katoličku crkvu da nam stavi na raspolaganje još jednu crkvu i mi smo presrećni što smo došli u ovaj hram ovde u 12. okrugu", poručio je vladika Andrej, Eparhija austrijsko-švajcarska.
Ekumena je tehnički pojam, ali ovde su ulozi mnogo veći. Da li se pravoslavci i katolici na terenu, lokalno, osećaju kao pripadnici jednog religioznog i etničkog kruga i da li ih njihove crkve u tome podržavaju – danas u Beču odgovor je – da, one to čine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.