Izvor: B92, 23.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksplozije kod Vukovara

Borovo, Trpinja -- Vlada Hrvatske je najoštrije osudila podmetanje eksplozivnih naprava u Borovu i Trpinji.

Predsednik Vlade Ivo Sanader naložio je Ministarstvu unutrašnjih poslova i drugim nadležnim institucijama da pojačaju istragu i da počionioce što pre uhvate i privedu pravdi, saopšteno je iz Vlade.

"Idioti"

Iako Vlada tvrdi da takvi ekscesi ne smeju uticati na zajednički život i pomirenje na tom području, zamenik načelnika Opštine Trpinja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jovan Tešanović kaže da počinioci nisu svesni posledica po lokalno stanovništvo, državu, ali i sebe same. "Takav vandalski čin se ne događa nigde, sem u načinu života i razmišljanja pojedinih ljudi, rekao bih idiota, jer tako nešto što se nama dogodilo može da napravi samo idiot", kaže on.

"Terorizam"

Predstavnik srpske manjine Vojislav Stanimirović kaže da je stanje u Podunavlju pogoršano posle lokalnih izbora. "Mogu reći i to da se ovde ne radi samo o etnički motivisanom incidentu ili vandalizmu, već o obliku terorizma, jer vidimo da je to, na neki način, urađeno usklađeno", kaže on.

Mesić osudio incidente

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić osudio je podmetanje eksplozivnih naprava u Vukovaru, Borovu i Trpinju.

On je osudio i ubistvo 82-godišnjeg srpskog povratnika u Karinu, ocenjujući da je reč o "politički motivisanim terorističkim aktima". "Ako neko ubije čovjeka od 82 godine, malo je vjerojatno da se radi o ličnom obračunu. Riječ je o terorističkom činu koji nosi odredjenu poruku", ocenio je Mesić.

Predsednik je pozvao policiju da što pre reši te slučajeve, a na pitanje jednog slušaoca nije li namera terorista da uspore put Hrvatske u Evropsku uniju i da zadrže zemlju u okviru zapadnog Balkana, odgovorio je da je to teško reći pre nego što pomenuti slučajevi budu rešeni.

Hrvatski predsednik potvrdio je i da će učestvovati na sastanku Igmanske inicijative u junu u Beogradu, jer to smatra važnim dogadjajem za region, ali je još jednom naglasio važnost poštovanja istorijskih istina, pa, kako je dodao, "i one o četničkom pokretu".

Igmanska inicijativa je koordinacija nevladinih organizacija iz Hrvatske, BiH i SCG, a cilj joj je poboljšanje odnosa tri države i izgradnja poverenja medju različitim narodima i etničkim zajednicama. Ime je dobila po putu grupe beogradskih intelektualaca, na čelu sa pokojnim prof. Miladinom Životićem, u Sarajevo pod opsadom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.