Беговић: EXPO 2027 је битан за Србију и регион

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Jul.2023, 11:01

Беговић: EXPO 2027 је битан за Србију и регион

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић изјавила је данас да ће изложба EXPO 2027 бити важан догађај за економски развој Србије и за цео регион, као и да може убрзати неке важне радове у Београду. Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић „То није само изградња одређене >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << инфраструкутуре која подржава ЕXПО, као што су павиљони, изложбени простори, то је једноставно и сређивање града, можда на убрзани начин, али ће се урадити неке ствари које би се можда урадиле у следећих 10 година, због EXPO-а град ће их добити раније“, рекла је Беговић.
Навела је да ће инфраструктура EXPO-а бити смештена на општини Сурчин на око 135 хектара.“При томе имамо наш национални стадион на 35 хектара, EXPO простор ће бити на 25 хектара, а остатак ће бити додељен Београдском сајму који се такође сели тамо. То је један мали град који ће повући градњу и стамбених и пословних простора“, објаснила је Беговић.
Према њеним речима, конкуренција за EXPO 2027 је била велика.
„Сама чињеница да су огромне борбе када се ради о кандидатурама и избору земље која ће бити организатор специјалистичког EXPO-а или великог EXPO-а говори колико је тај догађај битан“, истакла је Беговић.
На питање колике ће Србија зарадити од ове изложбе, Беговић је навела да је процена економске користи око милијарду долара. „Ту имате директно мерење, али имате ствари које ће се догодити након изложбе. Уколико ви привучете два, три милиона људи који по први пут долазе у Србију, они ће постати амбасадори за Србију и регион“, објаснила је министарка.
Говорећи о слабој заинтересованости за општи смер на Физичком факултету, Беговић је рекла да је то проблем са којим се суочавају и најразвијеније земље.
„Американци су још 1983. године предвидели да ће се ово десити, поготову са професорима физике, хемије, математике, са друге стране чињенице показују да има довољно професора биологије. Вероватно специфичност тих наука је довела до тога да се децу нису довољно заинтересовала“, навела је Беговић.
Selaković: Broj novozaposlenih na nivou države veći za više od 502.000 ljudi

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Беговић: EXPO 2027 је битан за Србију и регион се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.