Izvor: B92, 29.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Spisak uslova za Tursku

Brisel, Ankara, Beč -- Premijer Turske je izjavio da Evropska unija mora da dokaže da nije klub katoličkih država.

Redžep Tajip Erdogan je reagovao na jučerašnju rezoluciju Evropskog parlamenta, kojom se podržava početak pristupnih pregovora Turske i EU, a koja pregovore Turske uslovljava priznanjem Kipra i priznanjem da je nad jermenskim narodom od 1915. do 1923. izvršen genocid.

Turska je odbila rezoluciju, a Erdogan je dodao da će, ako EU primi Tursku, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to biti otvaranje puta i mosta među civilizacijama, odnosno most EU ka muslimanskom svetu, koji broji 1,5 milijardi ljudi, javlja slovenačka novinska agencija STA.

Urkos podrssci, evropski poslanici su u rezoluciji naveli i da pregovori mogu biti prekinuti ako Turska ne ispuni postavljene uslove, među kojima su i nastavljanje procesa unutrašnje transformacije i prelazak na punu demokratiju i poštovanje ljudskih prava.

EU će danas u Briselu, na zasedanju Odbora stalnih predstavnika država-članica, pokušati da postigne dogovor o početku pregovora s Turskom, za šta je potrebna saglasnost svih država EU. Tome se protivi Austrija, koja zahteva da u tom dokumentu izričito bude pomenuta i mogućnost da Turska dobije alternativno članstvo, tj. status privilegovanog, ane ne punopravnog partnera. Turska je tu mogućnost odbila, a li Beč na tome insistira, javlja STA, jer tvrdi da ulazak najveće muslimanske zemlje u EU nema podršku državljana EU.

Iako austrijske diplomate to negiraju, u diplomatskim krugovima vlada ubeđenje da Austrija početak pregovora s Turskom povezuje s početkom pregovora s Hrvatskom, saznaje STA. Kancelar Austrije Volfgang Šisel je za Fajnenšel tajms izjavio da je u interesu Evrope da odložene pregovore s Hrvatskom počne odmah jer ako se veruje Turskoj da će napredovati, onda se mora verovati i Hrvatskoj. Šisel je rekao i da su standardi EU u tom slučaju dvostruki i dodao da nije pošteno Hrvatsku ostaviti u čekaonici. "Tu logiku ne razumem", kaže Šisel.

STA navodi da će se EU danas dotaći i pitanja Hrvatske, iako ne treba očekivati bilo kakvu odluku jer se čeka nova ocena saradnje Hrvatske s Haškim tribunalom, koju glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte treba da predstavi u petak, za B92 javlja Jelica Greganović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.