Izvor: B92, 08.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU-CG: Evro sporan, ustav odložen

Brisel -- Crna Gora i Evropska unija potpisaće idućeg ponedeljka u Luksemburgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

To je dogovoreno pošto je tekst sporazuma usaglašen i već ranije odlučeno da se pitanje usvajanja novog crnogorskog ustava, u skladu sa standardima EU, odloži za kasnije. Tekst sporazuma usaglašen je u telima EU u petak. Kao problem za dalji proces pridruživanja Crne Gore Uniji, međutim, pojavilo se pitanje upotrebe evra kao crnogorske valute. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Naime, ministri finansija EU su za sutrašnji sastanak pripremili stav da je "jednostrano uvođenje evra nespojivo sa sporazumom (o monetarnoj uniji EU), jer se eventualno uvođenje evra vidi kao konačni ishod procesa strukturnog usaglašavanja u multilateralnom okviru".

U EU navode da je prethodno nužno da se poštuju vrlo zahtevni uslovi da budžetski deficit zemlje mora biti ispod tri odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP), da javni dug ne sme premašiti 60 odsto BDP-a, kao i da se inflacija mora kretati u ravni proseka tri najniže stope rasta cena među članicama EU koje imaju evro.

Crna Gora je delom ispunila ta merila i najverovatnije je da će samo biti izvršen snažan pritisak i vršen nadzor da crnogorske vlasti ispune i ostale uslove da bi upotrebu evra u Crnoj Gori konačno ozvaničila i Evropska centralna banka u Frankfurtu.

Crna Gora će time, posle Hrvatske, Makedonije i Albanije, postati četvrta zemlja zapadnog Balkana koja je sklopila takav ugovorni odnos s EU.

To je uspeh za Podgoricu i podstrek procesu integracije celog zapadnog Balkana u Evropu, ali, kako su Beti rekli izvori Saveta ministara EU i Evropske komisije, novi crnogorski ustav ostaje obaveza bez koje se neće moći dalje u pridruživanju Crne Gore evropskim strukturama i to pitanje mora biti blagovremeno rešeno.

Kako je rečeno, EU ipak shvata da je Crna Gora mlada država i demokratija kojoj je potrebno vremena da se stabilizuje, pa je otud i samo na kraće vreme pomeren taj uslov koji je bio na snazi prilikom parafiranja Sporazuma 15. marta ove godine.

Kad je reč o spornom pitanju korišćenja evra kao crnogorske valute, ministri finansija EU u pripremljenom saopštenju sutrašnjeg zasedanja u Luksemburgu stavljaju do znanja da je to nespojivo sa postojećim zakonima i propisima EU.

Prema analizi Evropske komisije, najveći izazov za vlasti u Podgorici biće osposobljavanje državne uprave za sprovođenje reformi i odredbi Sporazuma.

Crna Gora će godišnje, između 2007. i 2009, moći da računa na 30 miliona evra podrške iz novog programa pomoći EU Zapadnom Balkanu, IPA.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju trebalo bi da omogući i brži pristup Crne Gore svim sektorima pretpristupne pomoći EU potencijalnim kandidatima za članstvo sa zapadnog Balkana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.