Izvor: B92, 14.Feb.2009, 04:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Albanija da razmotri lustraciju

Prag -- EU poziva Albaniju da još jednom pažljivo razmotri sve pravne i političke posledice novog Zakona o lustraciji, koji, kako se navodi, u Uniji izaziva bojazni.

"Kao što je EU naglasila u nedavnom demaršu albanskoj vladi, novi zakon o lustraciji izaziva bojazni", stoji u saopštilo je češko predsedništvo EU. Češka je u ime EU pozvala Tiranu da ponovo dobro promisli sve pravne i političke posledice tog zakona, a svakako da garantuje i u procesu lustracije nezavisnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravosudnih institucija, pre svega Ustavnog suda.

"EU naglašava značaj pravne države i nezavisnog pravosuđa kao političkih kriterijuma za ulazak u Uniju", saopštilo je češko predsedništvo.

EU, OEBS i druge međunarodne organizacije spremne su da posavetuju Albaniju kako bi joj pomogli da obavi proces lustracije, ali da istovremeno u potpunosti poštuje zahteve ustava i međunarodne standarde.

"Bilo bi dobro kada bi usvajanju zakona prethodile šira konsultacije i konsenzus", stoji u saopštenju.

O otvaranju arhiva bivših totalitarnih službi bezbednosti u Albaniji tamošnji parlament je odlučio u decembru i to glasovima vlade, uprkos upozorenjima opozicije, nekih predstavnika albanskog pravosuđa ali i pozivima iz SAD i nekih evropskih zemalja da lustracija može lako da bude zloupotrebljena, te da bi glasanje o tom zakonu trebalo da bude odloženo.

Sama Češka, čiji je zakon o lustraciji s početka 1990-ih godina takođe delimično poslužio kao inspiracija za albanske zakonodavce, imala je zbog svojih metoda lustracija probleme i bila je dežurna meta kritika ne samo organizacija za ljudska prava već i EU i OEBS-a.

Glavna zamerka češkom zakonu bila je što umesto da se individualizuje krivica jednostavno je svim funkcionerima Komunističke partije od sreskog nivoa naviše zabranjena služba u državnoj upravi.

Tako se desio čuveni paradoks da je jedan od komunističkih reformatora i lidera Praškog proleća iz 1968. godine, Aleksandar Dubček, mogao da bude predsednik parlamenta ali ne bi mogao da bude direktor obične pošte u provincijskom gradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.