EK pozvala Hrvatsku na oprez

Izvor: B92, 05.Okt.2011, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK pozvala Hrvatsku na oprez

Zagreb -- Evropska komisija pozvala Hrvatsku na oprez povodom razmatranja predloga zakona o ništavnosti svih pravnih akata bivše JNA, pravosuđa bivše SFRJ i Srbije.

Saborski odbor za pravosuđe juče je jednoglasno, ali uz uzdržanost predstavnika državnog tužilaštva, podržao vladin predlog zakona kojim se ništavnim i bez pravnog efekta proglašavaju sva pravna akta bivše JNA i pravosudnih organa SFRJ i Srbije, kojima su osumnjičeni, optuženi ili osuđeni hrvatski državljani.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prema rečima Petera Stanoa, portparola komesara za proširenje Štefena Filea, EK zna za predlog zakona koji je prihvatila vlada Jadranke Kosor i koji se sada razmatra u parlamentu, a koji je juče prihvatio Odbor za pravosuđe.

"Pozivamo na oprez i pažljivo razmatranje pri usvajanju zakona u tako osetljivom području. Želimo da istaknemo koliko je važno da se ne ugrozi regionalna saradnja usmerena na procesuiranje ratnih zločina", izjavio je Stano u Briselu, ističući da EK podstiče Hrvatsku da nastavi s konstruktivnim dijalogom u regionu o pitanjima ratnih zločina. Stano nije komentarisao pitanje kakav je stav EK o pravnoj zasnovanosti optužnica iz Srbije protiv hrvatskih državljana, izvestili su elektronski mediji.

Danas je predlog zakona podržao i saborski Odbor za veterane, čiji su članovi u raspravi izjavljivali da "Srbija vrši agresiju na Hrvatsku, ali bez pušaka".

Potpredsednik Odbora Josip Đakić iz HDZ-a, govoreći o stavu tužilaštva, ocenio je da tužilaštvo nije "sveta krava".

"Sabor donosi zakone koje i oni moraju poštovati", rekao je Đakić i dodao da se bivšem vojniku Veljku Mariću nikako ne može suditi u srpskom sudu za dela učinjena na hrvatskoj teritoriji i protiv građana Hrvatske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.