Izvor: B92, 31.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Šta koči zapadni Balkan

London -- Korupcija, kriminal i etničke napetosti usporavaju reforme na zapadnom Balkanu, ocenjuje Evropska komisija.

Evropska komisija je u izveštaju ocenila da je za većinu zemalja regiona mala verovatnoća za skori ulazak u Evropsku uniju, objavljuje danas londonski "Fajnenšel tajms". Prema tom izveštaju, do kog je "Fajnenšel tajms" došao pre zvaničnog objavljivanja, korupcija je veoma raširena u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, na Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i u Turskoj.

"Korupcija je i dalje veoma raširena i duboko ukorenjena u društvo", upozorava Evropska komisija i naglašava da mere koje vlasti preduzimaju nisu srazmerne proporcijama problema. "Jačanje vladavine zakona, posebno kroz reforme pravosudnog sistema, i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala jesu glavni zadaci", navedeno je u izveštaju.

Evropska komisija ocenjuje da je stepen ekonomske integracije regiona u EU visok i nastavlja da raste, ali da je građansko društvo i dalje slabo, pre svega zbog ratova i etničkih sukoba na teritoriji SFRJ.

Hrvatska je, prema izveštaju, jedina zemlja zapadnog Balkana koja bi mogla da bude primljena u Uniju u narednih pet godina, ocenila je Evropska komisija, koja je, međutim, kritikovala vlasti Hrvatske zbog načina na koji tretiraju srpsku manjinu.

"Ozbiljni problemi i dalje postoje kada je reč o manjinama. Hrvatska mora da podstiče duh tolerancije prema srpskoj manjini i da preduzme odgovarajuće mere kako bi zaštitila one koji bi mogli da budu izloženi pretnjama, diskriminaciji, neprijateljstvu ili nasilju. Srbi su najviše suočeni s preprekama u oblasti zapošljavanja", piše u tekstu.

Makedonija, koja je iza Hrvatske po šansama za prijem u EU, pohvaljena je zbog napretka u domenu ljudskih prava, zaštite manjina i borbe protiv korupcije, dok su kao problemi navedene napetosti među glavnim političkim akterima koje ugrožavaju funkcionisanje institucija i usporavaju reforme.

U Crnoj Gori, jedan od glavnih problema je pranje velikih količina ruskog novca, zaključuje EK. "Policijske mogućnosti su ograničene i još ne postoji odgovarajući nadzor finansijskih transakcija, pored bankarskog sistema, posebno u oblasti nekretnina i stranih investicija", navedeno je u izveštaju.

Jedan neimenovani zvaničnik EK rekao je "Fajnenšel tajmsu" da je novi talas proširenja EU još daleko zbog "zamora od proširenja", koji nije obuzeo samo vlade, već i birače 27 članica Unije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.