EK: Mogu pregovori i sa Makedonijom i Albanijom

Izvor: Mondo, 17.Apr.2018, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Mogu pregovori i sa Makedonijom i Albanijom

Evropska komisija preporučila je otvaranje pristupnih pregovora s Makedonijom i Albanijom u najnovijem izveštaju o napretku u evrointegracijama za zemlje Zapadnog Balkana.

Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

Makedonija je uglavnom prevazišla duboku političku krizu, ocenila je EK, dodajući da se šteta nastala proteklih godina ne može izbrisati preko noći i da će za strukturalne reforme biti potrebne godine.

"Politička volja da se nastavi napred još jednom >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je jasno prisutna. Vidi se pozitivna promena političkog mentaliteta širom društva, čiji je nedostatak bio glavna prepreka reformama proteklih godina", navodi se u izveštaju.

EK je ocenila da postoji iskrena želja da se sprovedu reforme i da je dosta urađeno na tom planu, uključujući pripremu i usvajanje strategija i zakona uz "inkluzivne i transparentne konsultacije" sa svim akterima.

"U svetlu postignutog napretka, Evropska komisija preporučuje da se otvore pristupni pregovori s Makedonijom. Održavanje i produbljivanje momentuma u procesu realizacije hitnih reformskih prioriteta biće odlučujući za dalji napredak zemlje", piše u izveštaju.

Makedonci se baš brinu zbog britanskog špijuna

EK je dodala da će podržati taj proces i da će u tom cilju primeniti pojačani pristup za pregovaračka poglavlja o pravosuđu i osnovnim pravima i o pravdi, slobodi i bezbednosti.

Preporuku za otvaranje pregovora dobila je i Albanija, pošto je nastavila da ostvaruje "stabilan napredak" u primeni pet ključnih prioriteta za otvaranje pregovora.

"Reforme u javnoj upravi su konsolidovane, s ciljem jačanja profesionalizma i depolitizacije", ocenila je EK.

U izveštaju se dodaje su sprovedene dodatne mere za jačanje nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudskih institucija, posebno kroz napredak u sprovođenju sveobuhvatne pravosudne reforme, uključujući "prve konretne rezultate u proveri svih sudija i tužilaca".

Albanija je preduzela i odlučne napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i dodatne mere za jačanje efikasne zaštite ljudskih prava pripadnika manjina, uključujući Rome.

Preporučivši otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom, EK je istakla da zemlja mora da nastavi započete reforme u ključnoj oblasti vladavine prava i da je potrebno da rezultati u proveri sudija i tužilaca ostanu opipljivi.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.