Džaferović: Ovo što rade predstavnici RS put ka destabilizaciji

Izvor: RTS, 17.Feb.2020, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džaferović: Ovo što rade predstavnici RS put ka destabilizaciji

Ovo što rade politički predstavnici Republike Srpske put je ka destabilizaciji, ugrožavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i mira, kazao je član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.
Komentirajući zaključke koji su predloženi na usvajanje Narodnoj skupštini Republike Srpske o Ustavnom sudu BiH, Džaferović je naglasio da RS i njeni dužnosnici imaju veliki interes da se ostane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pri strogom pridržavanju odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i da ne naprave niti jedan potez kojim bi se on ugrozio.

"Republika Srpska nastala je Dejtonskim mirovnim sporazumom bez obzira na počinjeni genocid, masovne zločine, etničko čišćenje na području tog bosanskohercegovačkog entiteta i to kako bi se uspostavio mir i dala šansa državi da se reintegrira u miru. Kao teški dejtonski kompromis nastao je entitet Republika Srpska", podsetio je Džaferović.
Stoga je ocenio da politički predstavnici tog bh. entiteta idu u potpuno obrnutom smeru te ih je pozvao da to ne rade i da strogo poštuju Dejtonski mirovni sporazum i obaveze koje iz njega proizilaze.
Sudije u Ustavnom sudu BiH, koje imenuje predsednik Evropskog suda za ljudska prava su deo takozvane dejtonske ravnoteže, poručuje Džaferović, što je, dodaje, jednako važan deo Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH kao što je i entitetsko glasanje.
Kako je naglasio, insistiranje da se uklone strane sudije iz Ustavnog suda BiH znači insistiranje na poremećaju dejtonske ravnoteže što dovodi BiH u situaciju da ne može funkcionisati te je Džaferović najavio da se to neće nikada prihvatiti.
"Radi se o ozbiljnoj situaciji i mi je kao takvu vidimo. Ne vidimo je kao samo običnu politizaciju, mada i toga ima, ali u pitanju su ozbiljne stvari jer se njima prijeti teritorijalnom integritetu, suverenitetu BiH te ćemo preduzeti sve što treba kako bismo zaštitili suverenitet i teritorijalni integritet BiH", pojasnio je Džaferović.
Bosna i Hercegovina postojala je i pre Dejtonskog mirovnog sporazuma, te jedino što može nestati ukoliko se on potkopava je ono što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti, poručio je  član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Džaferović: Zaključci Skupštine RS neće imati nikakvo dejstvo

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Feb.2020

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da zaključci Narodne skupštine RS povodom odluke Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljuštu neće imati nikakvo pravno dejstvo. On je poslao poruku zvaničnicima RS da je to "put kojim ne treba da se ide, jer je to ugrožavanje Dejtonskog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.