Džaferi: Moj izbor početak okončanja krize u Makedoniji

Izvor: RTS, 12.Maj.2017, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džaferi: Moj izbor početak okončanja krize u Makedoniji

Predsednik Sobranja Makedonije Taljat Džaferi izrazio je nadu da će predsednik Makedonije Đorđe Ivanov poveriti mandat za sastav nove vlade lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu ali i dodao da vlada može biti izabrana i bez toga, na predlog parlamentarne većine i da je spreman i na tu varijantu.
Džaferi je, u intervjuu agenciji Beta ocenio da je odlazak VMRO-DPMNE u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << opoziciju realnost i da je njegov izbor za prvog čoveka parlamenta početak okončanja političke krize koja je dostigla vrhunac upadom u parlament 27. aprila.

"Izbor predsednika Sobranja je početna tačka okončanja ove političke krize koja je dostigla vrhunac ulaskom građana u parlament 27. aprila. Mislim da je to vrhunac ozbiljnosti situacije i nadam se da smo se svi osvestili kao nosioci i političkih i državnih funkcija i kao političke stranke koje čine politički život u Makedoniji", rekao je Džaferi u intervjuu Beti.
Džaferi je rekao da misli da će VMRO-DPMNE omogućiti transfer vlasti nakon formiranja vlade nove parlamentanre većine koju čine SDSM i tri albanske stranke - DUI, Besa i Alijansa za Albance.
"Mislim da će se po primeru transfera vlasti u Sobranju to dešavati i u drugim institucijama, odnosno u vladi. Mislim da se ne bi upuštali u drugačije postupanje protivno zakonskim odredbama", rekao je Džaferi.
Na pitanje veruje li da je VMRO-DPMNE spremna da prihvati odlazak u opoziciju, posle višemesečnog protivljenja da nova parlamentarna većina formira vladu, Džaferi je rekao da je to već realnost.
"Da li su spremni ili ne to je stvar njihove odluke. Realnost je je ta da nemaju i ne mogu naparaviti većinu i u tom smislu njihova pozicija je, hteli-nehteli, pozicija opozicije", rekao je Džaferi.
Na pitanje kada će zakazati sednicu Sobranja na kojoj će biti izabrana nova vlada, Džaferi je rekao da mora formalno-pravno da sačeka da prođe rok koji predsednik Makedonije Đorđe Ivanov ima da dodeli mandat kandidatu parlamentarne većine Zoranu Zaevu, što je 19. maja.
Potom, kako je naveo, mora da sačeka i rok koji mandatar ima da Sobranju dostavi program i sastav vlade i na kraju da u roku od 15 dana zakaže sednicu Sobranja.
"Izbor vlade na zahtev parlamentarne većine je potpuno legitiman" 
Upitan da li očekuje da će Ivanov ponovo pokušati da izbegne da Zaevu poveri mandat za sastav vlade, Džaferi je rekao da je njegova želja da Ivanov to učini u ustavom propisanih 10 dana, ali da ne isključuje mogućnost da to i ne uradi.
U tom slučaju vlada može biti izabrana na predlog većine poslanika, rekao je i istakao da je spreman i za takvu varijantu.
"Ja moram biti spreman za svaku varijantu kao predsednik parlamenta i u okviru mojih nadležnosti da postupim po zahtevu većine poslanika", istakao je predsednik Sobranja Makedonije.
Prema njegovim rečima, izbor vlade na zahtev parlamentarne većine je potpuno legitiman, jer Ustav i Poslovnik propisuju izričitu nadležnost parlamenta za izbor vlade i nijedna druga institucija ne može to da spreči.
Ipak, kako je istakao, bila bi bolja varijanta, željena varijata, da Ivanov razmisli i da dodeli mandat Zaevu jer bi, u protivnom, napravio presedan i lošu parlamentarnu praksu da svaki idući predsednik države može da postupi možda i gore.
Ne želeći da, kako je rekao, ulazi u eventualnu odgovornost Ivanova ako ne ispuni svoju ustavnu dužnost, Džaferi je ponovio da "nema nikakvih prepreka da parlament postupi po predlogu većine poslanika u smislu podnošenja predloga programa i sastava vlade".
Na pitanje da li očekuje da bi moglo da se ponovi nasilje, u slučaju da parlament izabere vladu i ako Ivanov ne dodeli Zaevu mandat, Džaferi je rekao da misli da su i građani shvatili grešku koju su napravili nasilnim ulaskom u parlament.
"Verujem da je većina njih i shvatila da su bili dovedeni u zabludu propagandnim delovanjem (VMRO-DPMNE) prethodno tokom 60 dana kampanje i protesta i debate koja se odvijala u parlamentu. Mislim da je većina njih shvatila", rekao je predsednik Sobranja Makedonije.
Džaferi je istakao da misli i da je MUP posle dešavanja 27. aprila rasterećen onog dela političkog uticaja i da su u tom ministarstvu sa profesionalnog aspekta shvatili svoje mesto i ulogu koju imaju po zakonu i Ustavu u smislu zaštite vitalnih objekata i života poslanika i zaposlenih u parlamentu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.