Dvostruki povod za praznik

Izvor: Politika, 13.Jul.2010, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvostruki povod za praznik

Filip Vujanović rekao da u građanskoj Crnoj Gori svi imaju „jednaku vrednost čoveka, u kojoj niko ne sme da bude diskriminisan”

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica, 13. jula – Predsednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je danas govorio na centralnoj proslavi Dana državnosti i 65. godišnjice pobede nad fašizmom, u Grahovu kod Nikšića, kazao je da se u ovoj državi nikad nisu „osporavale vrednosti antifašističke ideje, jer je trajno opredeljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da zauvek sačuva taj svoj kapital”. Ovaj praznik se proslavlja u znak sećanja na 13. jul 1878. godine, kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na 13. jul 1941. godine, kada je počeo ustanak protiv fašizma.

Crnogorski predsednik je rekao da u građanskoj Crnoj Gori svi imaju „jednaku vrednost čoveka, u kojoj niko ne sme da bude diskriminisan, jer se u nečemu razlikuje”.

„To je suština antifašizma i po tome će Crna Gora biti prepoznata u međunarodnoj zajednici”, poručio je on.

Vujanović je istakao da je 13. jul veličanstveni datum, „koji je, ne slučajno, ove godine odredio centralnu svečanost na Grahovu, na kome je stradalo 276 meštana, a iz koga je devet narodnih heroja, dok su 83 nosioci partizanske spomenice”.

„Na Berlinskom kongresu 13. jula 1878. godine međunarodno je priznata nezavisna Crna Gora, što je zasluženo viševekovnom borbom za slobodu u kojoj je bitka na Grahovu bila zadivljujući iskaz hrabrosti”, rekao je on. „Takođe je i 13. jula 1941. godine Crna Gora uputila poruku svetu da fašizam nije ni večan ni nepobediv, što su potvrdile i reči francuskog i svetskog velikana Žan-Pola Sartra da je crnogorski ustanak upozorio čovečanstvo kojim putem da se kreće. Fašizam je globalno zlo i u ideji nadmoći i zla jednih prema drugima zbog nacionalnih, rasnih i verskih razlika i njenom ostvarenju, nasiljem i ratom koji je donio najveće zlo čovečanstvu.”

On je podsetio da je u tadašnjoj Crnoj Gori pod oružjem bilo više od 45.000 ljudi, kao i da je bilo čak 18.537 žrtava i da su 234 borca proglašena narodnim herojima.

Predsednik nikšićke opštine Nebojša Radojičić je kazao da bez 13. jula ne bi bilo ni nezavisne Crne Gore i istakao da je 13-julski ustanak po mnogo čemu bio jedinstven u Evropi, dok je predsednik Subnora Andrija Nikolić ocenio da je Grahovo crnogorsko svetilište.

Centralnoj proslavi na Grahovu prethodio je niz svečanosti koje su održane u Podgorici i na Cetinju gde je Vujanović sinoć u Vladinom domu priredio i tradicionalni prijem. Tom prilikom on je istakao da ovogodišnja proslava Dana državnosti ima posebnu vrednost, jer se događa u godini u kojoj se obeležava vek od proglašenja kraljevine Crne Gore.

Povodom Dana državnosti danas je delegacija vlade položila venac na spomenik Partizanu borcu, na brdu Gorica, u Podgorici. Delegaciju je predvodio ministar odbrane Boro Vučinić, a u njoj su bili ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović i pomoćnik ministra za politiku odbrane Draško Jovanović. Vence su položile i delegacije glavnog grada koje su predvodili gradonačelnik Miomir Mugoša i predsednik gradske skupštine Raško Konjević.

N. Đurić

objavljeno: 14.07.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.