Duraković: Vučić potvrdio dolazak u Srebrenicu 11. novembra

Izvor: RTS, 07.Okt.2015, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duraković: Vučić potvrdio dolazak u Srebrenicu 11. novembra

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je da je premijer Srbije Aleksandar Vučić prvi potvrdno odgovorio na poziv da učestvuje na Investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici, koja će se održati 11. novembra.
"Srebrenica se graniči sa Srbijom, mi ne možemo funkcionisati i živeti ako nemamo otvorene ekonomske prilike prema Srbiji", kazao je Duraković za sarajevski portal Klix, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi Beta.
Duraković je naveo da je poziv na Investiciono-razvojnu konferenciju upućen Predsedništvu BiH, premijerima i predsednicima entiteta, predsedavajućem Saveta ministara BiH Denisu Zvizdiću, kao i predsednicima Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, Slovenije Borutu Pahoru i Crne Gore Filipu Vujanoviću, odnosno svima koji su prisustvovali komemoraciji u Srebrenici 11. jula.
"Želimo da oni dođu na ovu konferenciju u nekom drugom svetlu i da pričamo u pozitivnom smislu i prezentujemo naše resurse, mogućnosti i potencijale budućih ulaganja što bez ovih zemalja neće biti moguće", naveo je Duraković.
Prema njegovim rečima, prvi put je napravljena investiciono-razvojna konferencija, a ne donatorska konferencija, na kojoj će biti predstavljeni određeni projekti sa ciljem ekonomskog razvoja i otvaranja radnih mesta.
"Biće tu nekoliko infrastrukturnih projekata koji su preduslov za razvoj ekonomije", dodao je Duraković.
On je ocenio da BiH i Srbija imaju "tešku prošlost i dosta zla koje se dogodilo između dve zemlje", ali i da je bilo i pokušaja da se krene putem iskrenog pomirenja.
"Pozvaćemo da se u Srebrenici konačno pored reči podrške i učini nešto konkretno", kazao je Duraković.
On je još rekao da je sama poseta Srebrenici, između ostalog simoblična, jer se njome šalje jasna poruka da države moraju sarađivati posebno u ekonomskom smislu.
"Treba svi da se uključmo i pošaljemo poruku da smo spremni koračati napred uprkos istoriji", zaključio je Duraković.
Načelnik Srebrenice je poručio da je bezbednost zvanica "u rukama policijskih agencija, a ne organizatora"", dodavši da sumnja da će ovoga puta biti incidenata.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić ulaže u Srebrenicu ili u sebe

Izvor: Vesti-online.com, 08.Okt.2015, 07:47

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će 11. novembra posetiti Srebrenicu. Srpski premijer obećao je da će država Srbija i privrednici uložiti značajan kapital u obnovu i razvoj ove opštine. Vučić je, takođe, kazao da sva otvorena pitanja u regionu moraju biti rešena što...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.