Izvor: B92, 28.Avg.2009, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dubrovnik: Olupina broda Garibaldi

Dubrovnik -- Grupa zagrebačkih ronilaca u dubrovačkom akvatoriju na 122 metra dubine pronašla je olupinu broda iz Prvog svetskog rata.

Pretpostavlja se da se radi o italijanskom ratnom brodu "Đuzepe Garibaldi", oklopnoj krstarici koja je potopljena tokom napada na železničku prugu iznad Cavtata. Reč je o izuzetnom arheološkom nalazu i o olupini pronađenoj do sada na najdubljem mestu u hrvatskom delu Jadrana.

U ekspediciji koja je pronašla italijanski ratni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brod učestvovao je i snimatelj Ivan Cvirn, koji je postao poznat nakon što je dobio otkaz na RTL zbog provokativne majice.

Oklopna krstarica "Đuzepe Garibaldi" izgrađena je 1901. godine u italijanskom brodogradilištu u Đenovi.

Duga je 111,76, a široka 18,25 metara. Bila je naoružana sa 29 topova raznih kalibara i četiri torpedne cevi.

U trenutku potapanja na brodu je bilo 578 članova posade, od kojih su 53 poginula pri napadu.

Grupa italijanskih ratnih brodova 17. jula 1915. godine pod zapovedništvom admirala Tifarija, čiji je štab bio na brodu "Garibaldi" isplovila je iz Brindizija sa zadatkom da unište železničku prugu koja je povezivala Sarajevo i Herceg Novi.

Grupa italijanskih brodova je otkrivena noću, 18. jula 1915. U blizini Molunta grupu je presrela austrijska podmornica U4.

Podmornica je ispalila dva torpeda u krstaricu "Garibaldi", koja je potonula u roku od tri minute, a ostatak italijanske flote se povukao prema Italiji, piše "Jutarnji list".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brod iz Prvog svetskog rata na dnu Jadrana

Izvor: Mondo, 27.Avg.2009, 23:20

Grupa zagrebačkih ronilaca u dubrovačkom akvatorijumu na 122 metra dubine pronašla je olupinu broda iz Prvog svetskog rata

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.