Izvor: B92, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državljani HR glasaju i u Srbiji

Beograd -- Svi hrvatski državljani mogu da glasaju na parlamentarnim izborima u toj zemlji na 14 izbornih mesta u Srbiji.

Komesar za izbeglice Dragiša Dabetić izjavio je jutros, povodom predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, da će 24. i 25. novembra u Srbiji imati pravo glasa i svi hrvatski državljani koji se nalaze na teritoriji Srbije. Pravo da glasaju imaće i izbegli s hrvatskim državljanstvom i hrvatskim dokumentima, koji se trenutno nalaze na teritoriji Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Dabetić.

Dabetić je najavio da će se glasati u sedam gradova. U Beogradu će biti više izbornih mesta, a biće glasano i u Subotici, Somboru, Inđiji, Sremskoj Mitrovici i Pančevu. Organizovan je i besplatan prevoz za sve koji žele da glasaju, a nalaze se van mesta u kojima se glasa, rekao je Dabetić.

Oni koji žele da glasaju u Hrvatskoj, moći će da glasaju u IX izbornoj jedinici, a to su županije Ličko-senjska ili Zadarsko-šibenska i Knin, kaže on.

Svi potencijalni birači biće registrovani do 10. novembra i do tada moraju da popune registracione liste i daju fotokopiju lične karte ili pasoša sa adresom, što mogu da urade u hrvatskim predstavništvima, odnosno u konzulatima i Ambasadi u Subotici, i preko udruženja i poverenika za izbeglice u svakoj opštini u Srbiji. Za one koji se odluče da putuju u Hrvatsku, neće biti potrebna registracija jer će direktno u Hrvatskoj glasati, dodaje on.

I Savet vojvodine za izbegla, raseljena i prognana lica pozvao je danas sve izbegle i prognane iz Hrvatske koji žive u Vojvodini, a hrvatski su državljani da izađu na predstojeće parlamentarne izbore koji se u susednoj državi održavaju 24. i 25. novembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.