Država časti tajkune elektranom

Izvor: Politika, 08.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država časti tajkune elektranom

Podgorica – Crna Gora, odnosno aktuelna vlast, novog vlasnika podgoričkog Kombinata aluminijuma godišnje časti sa 30 miliona evra, jedinstvena je ocena cele crnogorske opozicije koju su izrekli prilikom dvodnevne rasprave u crnogorskom parlamentu o radu Regulatorne agencije za energetiku. Poklonjeni milioni evra posledica su štetnih odredbi ugovora o kupoprodaji KAP-a kojima se država obavezuje da kompaniji "Salamon enterprajsis", ruskog tajkuna Olega Deripaske, sadašnjeg vlasnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kombinata, obezbeđuje određene količine električne energije po povoljnijoj ceni.

Predsednik odbora Agencije Branko Kotri ocenio je da je u 2006. godini elektroenergetski sistem u Crnoj Gori poslovao "relativno dobro", ali da je Elektroprivreda zabeležila značajan gubitak "kao posledica određivanja cene električne energije na nivou manjem od potrebne i određenih unutrašnjih slabosti", ne spominjući da su gubici nastali i zbog poklonjene struje KAP-u. On je kazao da je pljevaljski Rudnik uglja prošlu godinu završio na ivici rentabilnosti.

Poslanik Socijalističke narodne partije Dragiša Pešić optužio je Agenciju da je pod direktnom kontrolom ministra za ekonomski razvoj Branimira Gvozdenovića i pozvao Kotrija da podnese ostavku ako mu "na sudu padnu sve odluke kojima je Agencija namerno išla sa potcenjenim cenama struje". On je pitao predsednika Agencije da li je energetski sektor dospeo u još težu situaciju nakon odluke parlamenta da se zaustavi privatizacija Termoelektrane, kao i zbog "tajkunskih ugovora sa KAP-om i Željezarom".

"Ne želimo da kvalifikujemo nijednu akciju Vlade, Skupštine niti EPCG-a, pa ni ugovore sa Željezarom i KAP-om", odgovorio je Kotri.

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević kaže da je ugovor o prodaji KAP-a "pljačka građana i manjinskih akcionara EPCG-a".

"Elektroprivreda ne može da ostvari profit jer su joj ruke vezane. Godišnje se vlasniku 33 odsto firme koja kontroliše KAP poklanja 30 miliona evra, a u stvari ne znamo ko je pravi vlasnik i teško je saznati pošto vlast odbija da formira Komisiju za praćenje procesa privatizacije. Taj neko se vešto krije, ali otkrićemo ko je, kad smenimo ovu vlast – rekao je Medojević. – Tajkuni iz KAP-a izvlače stotine miliona profita, pa imaju para da kupuju hotele i avione. Nema logike da se bilo koja roba, a u ovom slučaju električna energija, prodaje po nižoj ceni, a kupuje znatno skuplje".

Za nekadašnjeg direktora pljevaljskih rudnika, a sada poslanika DPS-a, Đorđa Džuverovića zabrinjavajući su gubitak EPCG-a od 24 miliona evra, problemi u poslovanju Rudnika uglja, kao i visok procenat uvoza struje od 36 odsto.

Visoki funkcioner SNP-a Velizar Kaluđerović podseća da je od 1989. godine, odnosno "od ulaska Glenkora u KAP praktično čitava jedna nova elektrana poklonjena toj švajcarskoj firmi".

"Vlada je zaštitila novog vlasnika KAP-a time što kada je zaključivan ugovor nije pošla od cene struje na berzi, već vrednosti aluminijuma", smatra Kaluđerović.

Da skupu električnu struju građani ne plaćaju samo zbog loše hidroenergetske situacije, gubitaka na mreži i malog procenta naplate, govori i izjava potpredsednika Srpske narodne stranke Gorana Danilovića da se od "strujnog evra" kupuju i udobni kabineti Agencije koja bi trebalo da reguliše sva pitanja u elektroenergetskoj politici Crne Gore.

"Eto, građani, imamo prilike da čujemo da Agencija ima u elitnoj zgradi 'Maksim' u Podgorici po 30 kvadrata prostora za svakog zaposlenog", kazao je Danilović. On je pitao ljude iz Agencije kako je kupljen ovaj prostor i po kojoj ceni. Usledio je odgovor predstavnika Agencije Dragana Bojovića – koji je kazao da je poslovni prostor veći od 400 kvadratnih metara kupljen po ceni od 1.700 evra po kvadratu.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.