Izvor: B92, 17.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi deo dokumentarca o "Jedinici"

Beograd -- U ponedeljak u 21.00 TV B91 emituje drugu epizodu dokumentarnog serijala "Jedinica" u koprodukciji Vremena i TVB92.

Drugi nastavak bavi se, između ostalog, ulogom Crvenih beretki u stvaranju i očuvanju takozvane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna. Fikret Abdić, nekadašnji direktor Agrokomerca iz Velike Kladuše, odlučio je 1993. godine da se prikloni strani za koju je verovao da pobeđuje u ratu, Srbima, ali i Hrvatima.

Formira Autonomnu pokrajinu Zapadna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bosna sa sedištem u Kladuši, a od ocepljenih jedinica Petog korpusa Armije BiH i svoju teritorijalnu odbranu.

Zapadna Bosna se ubrzo, po nalogu Državne bezbednosti Srbije, našla pod zaštitom Jedinice. Babina regija postaće i švercerski raj, a Državna bezbednost i beretke ostvarivaće ogromne profite i trgovinom sa Petim korpusom koji deluje u potpunom okruženju srpskih snaga: "Dotur je od prijatelja-saveznika, ali je za nas karakteristično i od uslovno neprijatelja", kaže Atif Dudaković, a jedan od vojnika kaže da je to bilo normalno: "Kad padne mrak, dobro veče - dobro veče, šta ima, evo imamo za danas ulje i šećer. Koliko je - toliko je. Šta imamo sutra? Imamo neke granate, nešto metaka, opet završena priča".

Pošto je Peti korpus osvojio Veliku Kladušu, Beretke će u operaciji Pauk biti angažovane na vraćanju Abdića i očuvanju Zapadne Bosne. Iako je Peti korpus brzo isteran iz Kladuše, srpske snage nisu uspele da ga potpuno savladaju, a rat se pretvorio u obično profiterstvo:.

Druga epizoda serijala, govori i o sukobima između Jedinice i Vojske Republike Srpske kao i o tome kako su Crvene beretke konačno postale zvanična formacija Državne bezbednosti.

Transkript prvog dela možete pročitati ovde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.