Izvor: B92, 23.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drnovšek sprečen da pomogne Romima

Ljubljana -- Meštani Ambrusa su sprečili predsednika Slovenije da delu romske porodice pokloni kontejnere, u kojima bi privremeno živeli.

Slovenački predsednik Janez Drnovšek danas je pokušao da odveze i pokloni dva kontejnera za bivanje, delu romske porodice, koji posle rušenja njihovih kuća, živi već dva dana na otvorenom.

Čim su se dva kamiona sa kontejnerima dovezla do Ambrusa, okupilo se, za samo nekoliko minuta, do 300 ljutitih meštana, koji su zatvorili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << put i sprečili kamionima i automobilu predsednika države da ode do zaseoka Dečja vas, gde sa devetoro maloletne dece živi baka romske porodice, Jelka Strojan, na goloj zemlji.

Kamioni sa kontejnerima, koje je Drnovšek pokušao da pokloni da bi baka i deca bar Božić i Novu godinu preživeli na toplom, su se vratili, a predsednik je peške otišao do srušenog romskog naselja i razgovarao sa Jelkom Strojan, koja je za slovenačke medije izjavila da je jako srećna što je videla predsednika države i što je on sam došao da je poseti.

Predsednik je, tom prilikom, uzaludno ponovo pokušavao da ubedi Jelku Strojan da se sa decom vrati u Centar za strance u Postojni i tamo sa ostatkom svoje porodice, bar na toplom, preživi božićne i novogodišnje praznike, što je baka Strojan još jednom odbila.

Gradonačelnik opštine Ivančna Gorica, Jernej Lampret, u kojoj se nalazi to romsko naselje, predsednikov potez je nazvao greškom i dodao da predsednik države ne poznaje situaciju, kao i da je loše što ne zna istu da proceni. Želju predsednika da ipak nekako ulepša praznike romskoj porodici, Lampret ocenjuje kao uznemiravanje meštana Ambrusa.

Lampret je, za slovenačke medije, dodao i da je verovatno predsednik mislio da je dovezao jako lep poklon, ali da je zapravo time meštanima Ambrusa doneo ružan poklon i pokvario im predstojeći Božić.

Drnovšek je ranije saopštio da je duboko razočaran rušenjem kuća romske porodice. On je u saopštenju rekao i da je zanemeo zbog odluke vlasti da se upravo pred Božić, proteranoj romskoj porodici Strojan sruše na crno izgrađeni domovi.

Predsednik odbija i da prihvati bilo kakvo legalističko objašnjenje tog činjenja, podsećajući da je u Sloveniji još dosta nelegalno izgrađenih objekata, koji za razliku od romskih nisu porušeni i pita zbog čega je to rušenje moralo da se desi upravo i tik pred božićno-novogodišnjih praznika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.