Izvor: B92, 12.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Drnovšek kriv za ratne zločine"

Ljubljana, Hag -- Slovenačka Liberalna stranka Karli del Ponte poslala pismo kojim optužuje Janeza Drnovšeka za ratne zločine i genocid.

Vanparlamentarna Liberalna stranka na današnjoj konferenciji za novinare predstavila je pismo koje je poslala glavnoj tužiteljki Haškog tribunala, a u kom optužuje sadašnjeg predsednika Slovenije za njegova činjenja dok je bio predsednik Predsedništva SFRJ.

Tajni dokument kojim Liberalna stranka podupire svoje tvrdnje jesu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u stvari, "Smernice za eliminisanje vanrednih prilika", objavljene u tajnom glasilu Službenog lista broj 32, 28. jula 1989, a koje je potpisao Janez Drnovšek.

Pozivajući se na odredbe iz tog dokumenta, Liberalna stranka u pismu optužuje Drnovšeka da je i kao tadašnji komandant JNA naredio da tenkovima bude zatrt otpor demokratskih snaga na demonstracijama u Beogradu, organizovanih protiv srpskog totalitarnog režima koji je ugrožavao i sve ostale narode tadašnje države. "'Smernice za eliminisanje vanrednih prilika', koje je propisao i potpisao Drnovšek, bile su pravni temelj za koncentracione logore u Srebrenici, Manjači i drugde, i za sve počinjene ratne grozote u njima i van njih", piše u pismu Karli del Ponte i dodaje se da je sve to planski prećutkivano slovenačkoj javnosti.

"Kao komandant JNA, Drnovšek je s nesuđenim ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem, kao njegov nadređeni, javno podržao Miloševićeva činjenja i pretnje tamošnjim stanovnicima na proslavi 600-godišnjice Kosovske bitke, na Gazimestanu, na Kosovu", piše u pismu. Predsednik Liberalne stranke Vitomir Gros dodao je da Slobodan Milošević nije bio kriv, već da je samo radio ono što mu je Drnovšek naređivao. "Izvršavao je naredbe, a problem je bio u tome što on nije smeo da izvršava takve moralno sporne naredbe", kaže on.

Na pitanje B92 zbog čega se posle 13 godina ta stranka tek sada obraća haškoj tužiteljki i zašto taj dokument nije predstavila bar komisiji Haškog tužilaštva, koja je pre nekoliko godina bila u Sloveniji, Gros kaže da je taj dokument predočen parlamentu Slovenije još 1992, ali da slovenačke nadležne institucije nisu učinile ništa, a da Liberalna stranka nije mimo njih smela da reaguje jer bi bila optužena da nije iskoristila sve pravne mogućnosti, ali i za špijunažu. Gros kaže i da je pomenuta poseta komisije haškog tužilaštva Sloveniji bila sakrivena od njih. Liberalna stranka čak tvrdi da taj tajni dokument ni u Sloveniji, ni u drugim bivšim republikama, nije opozvan i da i dalje važi. "Ustavni sud Slovenije odbio je zahtev Liberalne stranke da opozove taj dokument jer je bio tajan", izjavio je Gros i dodao da će Drnovšek sada morati da zauzme stav o tom pitanju jer je do sada izbegavao da to učini.

Liberalna stranka u pismu Karli del Ponte u zaključku navodi kao primer slučaj poljskog generala Vojćeha Jaruzelskog, protiv kog je, zbog vojnog udara i uvođenja vanrednih mera 1981, nedavno pokrenut proces pred poljskim pravosudnim organima. "U SFRJ je takav antidemokratski puč sa svim nabrojanim posledičnim činjenjima izvelo Predsedništvo države, pod vođstvom Janeza Drnovšeka i, što je još gore, zloupotrebilo ovlašćenja protiv demokratije, umesto da zaštiti demokratiju", piše Liberalna stranka u pismu Karli del Ponte i dodaje kako se nada da će, na osnovu svega navedenog, haška tužiteljka reagovati na odgovarajući način.

Nikiforov: Slučaj Holmec za nacionalna pravosuđa

Portparol Tužilaštva u Hagu Anton Nikiforov izjavio je da Haški tribunal i njegovo tužilaštvo nisu nikada vodili istragu o slučaju Holmec. Nikiforov je rekao i da je taj slučaj u nadležnosti lokalnih pravosuđa u SFRJ. "Međunarodni tribunal je po definiciji nadležan za najozbiljnije zločine i najviše nivoe odgovornosti. Nikada nije ni bilo predviđeno da Tribunal istraži sve slučajeve. Mi nećemo obrađivati taj slučaj i nikada nismo istraživali slučaj Holmec u Sloveniji. Verujemo da je bilo procesa u slovenačkom sudu. Nemamo komentar o tome kako je taj proces vođen jer nismo imali, niti imamo uvid u to", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.