Drašković odustaje od Industrije alata

Izvor: Politika, 10.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drašković odustaje od Industrije alata

Predsednik koncerna Svislajon traži sporazumni raskid ugovora o privatizaciji i zahteva povraćaj 17.136.000 KM koje je do sada uložio u trebinjsku fabriku

Trebinje – Kao grom iz vedra neba u Trebinju je odjeknula vest da predsednik koncerna Svislajon – Takovo Rodoljub Drašković odustaje od ulaganja u Industriju alata. Drašković je u pisanoj odluci, koja je dostavljena Vladi Republike Srpske, Investiciono-razvojnoj banci, menadžmentu preduzeća u Trebinju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i opštinskoj upravi, naveo da inicira sporazumni raskid ugovora o privatizaciji i zahteva povraćaj 17.136.000 KM koje je do sada uložio u trebinjsku fabriku. Drašković upozorava da će, ukoliko se spor ne reši mirno, zatražiti međunarodnu arbitražu.

Svoju odluku poznati biznismen obrazlaže nezdravom društvenom klimom u Industriji alata, opstrukcijama u radu i gubicima koji imaju tendenciju rasta.

– Nemam nameru da dalje trošim kapital koncerna Svislajon – Takovo i svoju energiju tamo gde se opstruira svaka odluka koja otvara perspektivu , navodi u obrazloženju Rodoljub Drašković.

Iznenađenje u trebinjskom preduzeću još je veće zbog činjenice da je vest usledila odmah nakon što su postignuti dogovori o promeni namene jednog dela pogona. Naime, postojala je namera da se deo proizvodnih linija preusmeri u preradu hrane. Sve to sada pada u vodu, a Draškovićeva odluka , u najmanju ruku, iznenadila je sve.

– Zatečen sam ovakvom odlukom, ali verujem da je ovo iznuđeni potez većinskog vlasnika jer mu je dosta borbe sa vetrenjačama. Mislim da konačno moraju da se deklarišu oni koji su protiv prosperiteta ovog preduzeća, i zašto je to tako, izjavio je generalni direktor SL Industrije alata Bogdan Golić.

I u Investiciono-razvojnoj banci RS, naslednici Direkcije za privatizaciju koja je pre dve godine sa Draškovićem sklopila ugovor, iznenađeni su ovakvom odlukom.

– Privatizacionim ugovorom predviđena je mogućnost sporazumnog raskida, uz saglasnog obe strane. Moguća je i arbitraža u Beogradu, ali po propisima RS, kaže portparol Investiciono-razvojne banke Zoran Popović.

Iz ministarstva privrede, energetike i rudarstva kratko saopštavaju: sve činjenice treba staviti na sto i razgovarati, osnova za dalje korake je privatizacioni ugovor.

Razgovori tek predstoje, a od njihovog ishoda strepi 1.192 radnika Industrije alata. Iz sindikata najavljuju da neće dopustiti otpuštanje radnika. U protivnom zahtevaće isplate otpremnina u skladu sa prosekom plata u Republici Srpskoj.

S. Pešut

[objavljeno: 11/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.