Izvor: RTS, 08.Maj.2021, 10:39

Donja Gradina, obeležen Dan sećanja na žrtve zločina u Jasenovcu i NDH

Polaganjem venaca i cveća i svetom liturgijom u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla obeležen je Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.
Svetom liturgijom u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici počelo je obeležavanje Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.
Program >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je nastavljen u u Donjoj Gradini, gde je bilo najveće stratište koncentracionog logora Jasenovac, verskim obredom na grobnom polju Topole i  polaganjem venaca i cveća.
Parastosu i polaganju venaca prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković.
Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH.
Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a u njemu je, ubijeno 360.000 ljudi, uglavnom Srba.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U Donjoj Gradini počeo pomen jasenovačkim žrtvama

Izvor: Beta, 08.Maj.2021

U Spomen-području Donja Gradina počelo je služenje pomena srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama ubijenim u sistemu jasenovačkih koncentracionih logora u Drugom svetskom ratu.Na grobnom mestu "Hrastovi" parastos srpskim žrtvama služe sveštenici Srpske pravoslavne crkve, a potom će biti upućene...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.