Izvor: B92, 19.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Doneti zakon o deustašizaciji"

Zagreb -- Margelov institut u Zagrebu traži osudu fašističkih istupa i donošenje zakona o deustašizaciji, povodom koncerta Tompsona.

Margelov institut u Zagrebu u otvorenom pismu premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu traži opoziv ministra unutrašnjih poslova Ivice Kirina jer je "zakazala pravna država pre, tokom i posle koncerta hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona".

Ostavka se traži "pošto službe za čiji je rad Kirin odgovoran nisu sprečile nezapamćen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ustaški skup na maksimirskom stadionu u nedelju, 17. juna, pa je time uzrokovana nepopravljiva šteta ugledu i interesima Hrvatske pri prijemu u Evropsku uniju, zajednicu država i naroda utemeljenu na antifašizmu".

Premijeru je predloženo da inicira hitno donošenje zakona o deustašizaciji. "S obzirom na naslov Tompsonove turneje 'Bilo jednom u Hrvatskoj', napominjemo da je jednom u Hrvatskoj bio holokaust, i da to čitava Hrvatska mora znati, priznati i s dužnim se pijetetom prema toj činjenici odnositi", kaže se u pismu koji je potpisao direktor Instituta Alen Budaj.

"Žalosno je što malobrojna jevrejska zajednica grada Zagreba i posle tragedije holokausta mora gledati ustaške skupštine, na mestu gde su pre 66 godina razdvajani Jevreji od nejevreja", navodi se u saopštenju.

"Žalosno je da hrvatska policija takve skupove blagonaklono dozvoljava, da omogućava nesmetanu prodaju ustaških simbola, izvikivanje ustaških pozdrava, pevanje ustaških pesama, masovno dizanje ruku na fašistički pozdrav, a da je jednom pevaču dozvoljeno koncertno izvođenje pesme koja počinje Pavelićevim pozdravom 'Za dom spremni!'", navodi Institut.

Protest Jevrejske opštine

Jevrejska opština Zagreba negoduje zbog izostanka zvanične reakcije hrvatskih vlasti na javno isticanje ustaške ikonografije na nedavnom koncertu Tompsona.

"Ravnodušnost takve vrste, od koje se nije distanciralo čak ni nekoliko najviših državnih funkcionera koji su prisustvovali koncertu, ne samo da direktno šteti ugledu Hrvatske, podsećajući na njena najmračnija i najsramotnija vremena, već ugrožava i njenu budućnost, navodi se u saopštenju, prenosi Hina.

Koncertu Tompsona, koji je održan u nedelju, prisustvovalo je oko 60.000 ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.