Izvor: B92, 25.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o odlasku Švarc-Šilinga

Sarajevo -- Situacija u BiH pokrenula preispitivanje uloge međunarodnog predstavnika. Kristijan Švarc-Šiling odlazi sa te pozicije.

Iako je međunarodna zajednica još prošlog leta donela odluku o zatvaranju Kancelarije međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini, odlaganje odluke o statusu Kosova nateralo je međunarodne krugove da preispitaju i odluku o ukidanju Kancelarije. Ona će verovatno ostati, ali u njoj neće biti Švarc-Šiling.

Pred novo izjašnjavanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u martu, gotovo je izvesno da međunarodni predstavnik ostaje, ali jasno je da to neće biti sadašnji šef Kancelarije Kristijan Švarc-Šiling.

Iako je pre samo tri dana izjavio kako želi produženje mandata, Švarc-Šiling je potvrdio da neće ostati na mestu međunarodnog predstavnika.

Nedoumice oko Švarc-Šilingovih kontradiktornih izjava trajale su samo jednu noć, a onda je londonski list Gardijan objavio kako je nemački diplomata zapravo smenjen zbog loših rezultata.

Kako tvrdi taj list, zvaničnici SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, doneli su odluku o smeni zbog Švarc-Šilingove nedovoljne energičnosti i posvećenosti poslu.

U izjavi za TV FBiH, analitičar sarajevskog Centra za strategije evropskih integracija Senad Slatina kaže da Švarc-Šiling praktično i nije imao rezultate tokom mandata.

"Ono što se dogodilo sa Šilingom je, mislim, jasno, on je smenjen. Ono što vidimo ovih dana je traženje najbezbolnijeg diplomatskog načina da se zamaskira ta činjenica. Nažalost, za ocenu rada međunarodnog predstavnika nema parametara, ali kad se osvrnete na poslednjih 12 meseci i pokušate da analizirate ono što je on radio, videćete ogromnu prazninu", kaže Slatina.

Švarc-Šiling, međutim, sada nije prioritetno političko pitanje. Mnogo je značajnije definisanje ovlašćenja međunarodnog predstavnika, pa je Šilingov zahtev da Kancelarija zadrži takozvana "bonska ovlašćenja", otvorio oštru polemiku o tom pitanju.

Sve političke struje iz FBiH zalažu se da Kancelarija ostane, dok funkcioneri Republike Srpske traže njegov odlazak, tvrdeći da bi nastavak delovanja Kancelarije bio znak nezrelosti Bosne i Hercegovine i njenih struktura.

Švarc-Šiling: Doprinos Dodika

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Švarc-Šiling rekao je da su političari u BiH koji daju izjave protivne Dejtonskom sporazumu ti koji odgađaju tranziciju sadašnje kancelarije u kancelariju specijalnog predstavnika Evropske unije.

"Moram da naglasim da je premijer RS Milorad Dodik u velikoj meri doprineo proceni i trenutnom stavu međunarodne zajednice da delovanje Kancelarije mora biti produženo", rekao je Švarc-Šiling za Nezavisne novine.

On je ocenio da su tom stavu doprineli i ozbiljni problemi do kojih je u poslednje vreme došlo na planu slobode medija. Šiling je precizirao da se radi o pritiscima na RTV BiH, javni servis, a da su pritisci nastali odlukom Vlade RS da prekine komunikaciju s novinarima te medijske kuće.

"Činjenica je da Dodik sasvim bespotrebno provocira određene reakcije", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.