Izvor: B92, 28.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor Silajdžić-Dodik o policiji

Sarajevo, Njujork -- Haris Silajdžić i Milorad Dodik postigli su dogovor o reformi policije u BiH samo dva dana pre isteka roka.

Dva najuticajnija politička lidera u Bosni i Hercegovini potpisali su u Sarajevu protokol dva dana pred istek roka koji im je postavio predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak. Time bi moglo da bude rešeno ključno političko pitanje u reformskim procesima u BiH, posle višemesečnih političkih sukoba Sarajeva i Banjaluke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Dva lidera, čija je nepopustljivost bila ključna prepreka za postizanje sporazuma, potvrdila su kako su značajno približeni stavovi u vezi s temeljnim odredbama reforme policijskih struktrura u Bosni i Hercegovini.

Taj dokument će, kako su pojasnili, biti dovoljan da Brisel odobri potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju BiH Evropskoj uniji.

Milorad Dodik je večeras izjavio da je protokolom o ispunjavanju uslova za reformu policije definisan ostanak policije Republike Srpske. "Najvažnije je to što policija RS nije upitna i može samo da bude deo policijskih struktura, ali nikako ne može da bude ukinuta", rekao je Dodik za Radioteleviziju RS.

"Tim protokolom reforma nije završena, a ono što je sporno ostavljeno je za kasnije odnosno do donošenja zakona. Mislim da je ovo dovoljno za parafiranje sporazuma o stabilizaciji. Ovo je trenutno jedino moguće", rekao je Dodik.

Protokol je potpisan posle snažnog međunarodnog pritiska i najava da bi međunarodna zajednica mogla nametnuti rešenje u slučaju da lokalni lideri ne uspeju da se dogovore u predviđenom roku.

Moguće je da su krupnu ulogu u rešavanju tog političkog pitanja imale i naznake da međunarodni krugovi nameravaju da smene Dodika i Silajdžića u slučaju da reforma policije doživi krah.

Šta piše u Protokolu

U Protokolu koji je prosleđen Kancelariji međunarodnog predstavnika u BiH navedeno je kako će reforma policijskih struktura u BiH biti sprovođena u skladu s tri principa koje je definisala EU.

To znači da će se sve zakonodavne i budžetske nadležnosti za sva pitanja policije nalaziti na državnom nivou, kako je u dokumentu navedeno, bez političkog uticaja.

Funkcionalne lokalne policijske oblasti biće utvrđene na osnovu tehničkih kriterijuma za rad policije, pri čemu će se operativna komanda sprovoditi na lokalnom nivou.

Dodik i Silajdžić su se složili da struktura policijskih snaga u BiH neće prejudicirati ustavna rešenja, niti će na bilo koji način definisati organizaciju zemlje.

Struktura policijskih snaga će odgovarati sadašnjoj unutrašnjoj organizaciji BiH i one će kao profesionalna struktura biti ravnomerno raspoređene na teritoriji čitave države, u skladu s popisom stanovništva iz 1991.

Nova i reformisana policijska struktura će biti usklađena s bilo kojim ustavnim rešenjem za BiH, koje usledi u narednom periodu.

U policijskoj strukturi na nivou BiH će biti Direkcija za koordinaciju policije sa statusom upravne organizacije u okviru Ministarstva bezbednosti BiH, na čijem čelu će biti direktor policije, a sastojaće se od kabineta direktora, operativnog centra, odelenja za koordinciju policije i standardizaciju.

U policijske strukture BiH ulaze i Granična policija BiH, Centar za kriminalističko-tehnička veštačenja i odelenje za standarde u obrazovanju.

Lokalna policijska tela će biti uspostavljena zakonom BiH i biće zadužena za realizaciju policijskih zadataka utvrđenim tim zakonskim rešenjem, a između ostalog, biće odgovorna za sprečavanje, otkrivanje i istrage krivičnih dela koja nisu u nadležnosti Granične policije BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Usklađivanje policijskih struktura na lokalnom nivou će obavljati Direkcija za kordinaciju policije, pri čemu će u radu biti obezbeđivana standardizacija kako bi građanima na čitavom prostoru BiH bila obezbeđena intervencija policije koja je profesionalna i blagovremena i istog kvaliteta.

Teritorijalna nadležnost regionalnih cenatra policije biće u skladu sa sadašnjom organizacijom okružnih, odnosno kantonalnih sudova i tužilaštava, koja ne prelazi liniju razgraničenja entiteta i distrikta Brčko.

Odbor direktora policije BiH razmatraće pitanja od interesa za saradnju policijskih tela i donosi odgovarajuće odluke u tom pogledu, a njegovi stalni članovi su direktor policije, njegovi pomoćnici, direktori policijskih struktura, iz Republike Srpske i Federacije BiH, Granične poliicje i direktori lokalnih policijskih oblasti.

Odbor direktora policije BiH će donositi odluke konsenzusom članova, a u slučaju njegovog odsustva, većinom glasova u koje moraju biti uključeni oni iz entiteta i konstitutivnih naroda.

U cilju eliminisanja političkog mešanja u operativni rad policije, predviđeno je osnovanje nezavisnog policijskog odbora na nivou BiH i entiteta, kancelarija za žalbe građana i saveta za bezbednost lokalne zajednice.

Nezavisne odbore na nivou države i entiteta biraju skupštine BiH, odnosno RS i FBiH.

Kontakt grupa zabrinuta

Šefovi diplomatija zemalja-članica Kontakt grupe izrazili su u Njujorku zabrinutost što je u poslednjih 18 meseci došlo do zastoja u implementaciji Dejtonskog sporazuma i primeni reformi u Bosni i Hercegovini, a nacionalistička retorika je u porastu.

U saopštenju sa sastanka se ističe da su ministri zatražili od bosansko-hercegovačkih lidera da se fokusiraju na primenu Dejtonskog sporazuma i promovišu normalan i kvalitetni život svojim građanima, da bi došlo do progresa koji bi doveo BiH na prag Evropske unije.

Zvaničnici Kontakt grupe su ponovo izrazili snažnu podršku Dejtonskom mirovnom planu i teritorijalnom integritetu BiH, naglasivši da su promene u vladajućoj garnituri te zemlje moguće jedino uz poštovanje procedure ustava BiH.

Ministri Kontakt grupe su podržali napore visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčeka za punu primenu Dejtonskog sporazuma i reformi, posebno policije, koja je ključna za obezbeđenje bolje budućnosti građana BiH, navedno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.