Dogovor Pahora i Kosor tajna za javnost

Izvor: S media, 07.Avg.2009, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor Pahora i Kosor tajna za javnost

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor odbila zahtev akademika Davorina Rudolfa da javnost informiše o osnovama na kojima se temelji dogovor sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom oko rešavanja graničnih pitanja sa Slovenijom.

Kosor je u saopštenju, koje je danas upućeno iz Vladine kancelarije podsetila na dogovor izmedju nje i Pahora da sa detaljima nedavnog sastanka u dvorcu Trakošćan kod Varaždina neće izlaziti u javnost.

Akademik Davorin Rudolf, inače bivši >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ministar spoljnih poslova s početka 90-ih godina i predsednik hrvatske strane nekadašnje Mešovite hrvatsko-slovenačke komisije za razgraničenje, uputio je otvoreno pismo premijerki sa zahtevom da hrvatskoj javnosti otvoreno kaže na kojim osnovama počiva njen načelan dogovor sa slovenačkim premijerom Pahorom.



Premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor su nakon sastanka održanog 31. jula zajednički izjavili da su Hrvatska i Slovenija dogovorile okvirni plan po kom bi se do kraja ove godine moglo pronaći obostrano prihvatljivo rešenje graničnog spora i blokade hrvatskih pristupnih pregovora za članstvo u EU.


"Niko ne zahteva i ne traži da naša predsednica Vlade iznese u javnost sve pojedinosti razgovora u Trakošćanu, ali moguće temelje za rešenje pitanja važnih za ovu zemlju gradjani moraju znati", kaže Rudolf u pismu koje je danas dostavljeno agenciji Hina.

Rudolf dodaje kako su "u novijoj hrvatskoj istoriji pojedini nosioci najviših državnih funkcija u tajnosti dogovarali i prihvatali neka rešenja u odnosima s drugim državama važna za ovu zemlju, koja su se kasnije, kad su objavljena, pokazala kao neprihvatljiva, pa su ih se odricali Sabor ili Vlada".

Premijerka Kosor u odgovoru navodi da su se obe strane na sastanku dogovorile da se o detaljima dogovora ne izlazi u javnost, a odbacila je i sve do sada iznesene spekulacije medija o mogućim rešenjima spora koji odnose dve zemlje opterećuje već više od 18 godina.

"Još jednom podsećam da smo dogovorili okvirni plan prema kom bi se rešenje uskladilo do jeseni. Kada za to dodje vreme, a uz saglasnost obe strane, s konačnim detaljima dogovora biće upoznate sve parlamentarne stranke i kompletna hrvatska javnost", stoji u Vladinom saopštenju.

Kosor je podsetila da će i nadalje, u traženju kompromisnog rešenja, voditi računa o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa, ali da se i dalje namerava čvrsto držati dogovora sa premijerom Pahorom i ne želi iznositi ni jedan detalj dogovora dok za to ne dodje vreme.

Na kraju saopštenja premijerka Kosor navodi da je i njoj i hrvatskoj Vladi "u interesu postizanje dogovora i deblokada pregovora s Evropskom unijom", koji traju od decembra prošle godine.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.