Dogovor Bugarske i Severne Makedonije oko Ćirila i Metodija

Izvor: RTS, 10.Jul.2019, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor Bugarske i Severne Makedonije oko Ćirila i Metodija

Severna Makedonija i Bugarska su se dogovorile da zajedno obeležavaju Svetog Ćirila i Metodija, Svetog Klimenta, Svetog Nauma i cara Samuila, prenosi portal "Plus info".
Iz pres-službe makedonske vlade su saopštili da je zajedničko obeležavanje ovih ličnosti iz zajedničke istorije predloženo u Godišnjem izveštaju Zajedničke multidisciplinarne ekspertske komisije o istorijskim i obrazovnim pitanjima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji su vlasti u Skoplju i Sofiji razgledali i prihvatili.

"Obe strane se slažu da promovišu dogovoreno i u najkraćem mogućem roku da usaglase termine oko zajedničkog obeležavanja. Tokom svakog oficijalnog obeležavanja tih ličnosti potrebna je istina o našoj zajedničkoj istoriji, kao i da se jasno označava. Prihvataju se zajednički principi i primedbe o sadržaju u udžbenicima za peti razred u Bugarskoj i šesti razred u Makedoniji", navode iz makedonske vlade.
Ujedno zahteva se da Zajednička multidisciplinarna ekspertska komisija o istorijskim i obrazovnim pitanjima snažno ubrza svoje aktivnosti o značajnim temama iz, kako se navodi, zajedničke istorije Bugarske i Severne Makedonije poput Goceta Delčeva, Ilindenskog ustanka i drugih pitanja kako bi se postigli rezultati do kraja 2019. godine.
Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev tokom sastanka sa bugarskim kolegom Bojkom Borisovom u Poznanju uputio je poziv svom bugarskom kolegi da obeleže drugu godišnjicu Sporazuma za prijateljstvo, dobrosusedstvo i saradnju zaključen između obe zemlje potpisanog 1. avgusta 2017. godine.
Očekuje se da u oktobru obe zemlje zajednički na najvišem nivou obeleže 1.005 godina od smrti cara Samuila.
Zaev i Borisov smatraju da će to biti dokaz o efektivnom ostvarivanju obaveza preduzetih od strane obe vlade.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.