Izvor: B92, 10.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik se povlači na mesec dana

Banjaluka -- Premijer Republike Srpske Milorad Dodik na mesec dana povlači se iz pregovora o reformama u BiH.

Dodik u narednih mesec dana neće učestvovati u pregovorima o reformi policije i ustava Bosne i Hercegovine, objavila je sinoć banjalučka Alternativna televizija. Posle iznenadne odluke o privremenom povlačenju, Dodik je ovlašćenja za pregovore preneo na najbliže saradnike, člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojšu Radmanovića i predsednika RS Milana Jelića.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Neočekivana vest o povlačenju premijera RS iz pregovora otvorila je brojne nedoumice. U prvom redu, nije jasno da li ta odluka znači povlačenje Dodika iz političkog života na mesec dana ili podrazumeva samo udaljavanje iz pregovaračkog procesa.

Iz Dodikovog kabineta je navedeno da će premijer narednih dana biti na odmoru.

Sličan čin nije zabeležen u političkom životu u BiH. Dešavalo se da politički lideri i funkcioneri budu smenjeni ili napuste pozicije pod snažnim međunarodnim političkim pritiskom, ali su to bile drugačije okolnosti.

Milorad Dodik, makar javno, nije bio na takvom iskušenju, iako se pre nekoliko sedmica nagađalo o spremnosti međunarodne zajednice da ga smeni sa premijerske funkcije.

Funkcioner Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, kaže da nisu tačna neka nagađanja da bi razlog Dodikovog odustvovanja mogli biti zdravstveni problemi.

"Glavni razlog je želja Dodika da se posveti onom što mu je osnovni i preči posao, a to je ekonomski razvoj, odnosno sprovođenje ekonomskog programa. Dakle, taj razlog je vezan za Vladu i za RS", rekao je Vasić.

Dodikova portparolka Biljana Bokić precizirala je da Dodik "odlazi na godišnji odmor i da je u odličnom zdravstvenom stanju, ali malo umoran jer je cele godine naporno radio".

S Dodikovim povlačenjem upoznati su međunarodni predstavnici u BiH, ali za sada nema informacija o tome da li je njegova odluka rezultat neke vrste dogovora ili nagodbe s predstavnicima međunarodne zajednice.

U Kancelariji međunarodnog predstavnika (OHR) nisu želeli posebno da komentarišu Dodikovo povlačenje. Savetnik za odnose s medijima Kris Benet je rekao da trenutno ne može da govori o tome. "Ako želimo da budemo u kontaktu s Dodikom, bićemo u kontaktu", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.