Dodik protiv Lajčaka

Izvor: B92, 22.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik protiv Lajčaka

Banjaluka -- Bosna i Hercegovina posle propasti reforme policije ulazi u novu političku krizu, a zaoštrava se sukob između Lajčaka i predstavnika RS.

Zato je u Banjaluci održan sastanak premijera Republike Srpske Milorada Dodika sa visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom, koji je posle sastanka rekao da će Dodiku poslati pravno objašnjenje svojih nedavnih odluka, ali je napomenuo da ne namerava da te odluke menja.

"Moje odluke su pogrešno protumačene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i nadam se da će dodatna objašnjenja svima jasno pokazati da ne postoji opasnost od preglasavanja predstavnika RS u zajedničkim institucijama BiH”, kaže on.

"Ne radi se ni o kakvom preglasavanju i ni u kom slučaju ih neću menjati", rekao je Lajčak nakon razgovora sa Dodikom u Banjaluci. Oba sagovornika su te razgovore ocenila "korisnim".

Dodik je nakon razgovora sa Lajčakom zahvalio visokom predstavniku na dolasku na sastanak, koji je, kako je rekao, "lično inicirao", ali je takođe istakao i da će zvanične institucije RS "sačekati pravno tumačenje odluka OHR-a", i nakon njihovog pomnog proučavanja doneti konačan stav o njihovoj pravoj suštini".

"RS ne može dopustiti da njeni predstavnici u institucijama BiH budu preglasavani. Ovaj sastanak je bio koristan i nadam se da će se o ovoj temi razgovarati i u narednim danima. Sačekaćemo objašnjenja ovih odluka iz OHR-a, pa ćemo posle toga videti kako ćemo se definitivno postaviti", rekao je Dodik.

Dodik i Lajčak sastali su se u motelu "Dragana", nedaleko od Banjaluke.

Zahuktala kriza

Miroslav Lajčak doneo je ranije niz mera kojima se jača državna vlast i tražio promenu načina donošenja odluka u državnim institucijama.

Lajčakove mere, koje podrazumevaju smanjenje broja potrebnih glasova iz entiteta i konstitutivnih naroda za donošenje odluka u Savetu ministara i parlamentu BiH, protumačene su u RS kao otvaranje mogućnosti za preglasavanje srpskih predstavnika u tim institucijama.

Uprkos negativnim reakcijama iz Republike Srpske, Lajčak je poručio da su ovim merama ugroženi samo oni koji misle kako je njihovo pravo da spreče zemlju da normalno funkcioniše.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata su međutim praktično ušli u otvoreni sukob s međunarodnim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Miroslavom Lajčakom.

Dodik je najavio ostavke svih članova svoje stranke u izvršnim organima ako Lajčak ne preispita odluku o promenama u načinu donošenja odluka u Savetu ministara BiH, donetu u petak.

Samo dan pošto je najavio, kako je rečeno, demokratsku pobunu zbog Lajčakovih odluka, Dodik je okupio rukovodstvo svoje stranke i definisao prvu meru otpora.

Glavni odbor SNSD-a traži od Lajčaka da odluke uskladi sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom, a do tada predstavnici te stranke neće glasati ni za jednu odluku Saveta ministara i samo će pasivno prisustvovati sednicama.

"Ako narednih dana ne bude promena, SNSD će tražiti od svih imenovanih predstavnika iz redova SNSD-a da podnesu neopozive ostavke", kaže Dodik.

Iako je kolektivna ostavka u izvršnim organima, prema tvrdnjama izvora bliskih stranci, bila gotova stvar, posle izvesnih kontakata sa strane takva odluka je odložena kako bi bila otvorena mogućnost za razgovore SNSD-a i Kancelarije međunarodnog predstavnika. Glavni odbor odbio je Dodikovu ostavku na funkciju predsednika stranke i premijera.

U Kancelariji poručuju vlastima RS da smire, kako se navodi, histerične reakcije, zaustave smišljeno ili slučajno pogrešno tumačenje Lajčakovih odluka i okrenu se svom poslu i reformskim procesima.

Zaustavljeni vozovi zbog Lajčaka

Danas u 12.05 časova zaustavljeni su na pet minuta svi vozovi u Republici Srpskoj, a železničari su zvukom sirena izrazili protest zbog poslednje odluke Miroslava Lajčaka.

"Pozivamo građane RS da nam se pridruže i počnu pripremu za potpunu građansku neposlušnost i druge demokratske metode borbe, koja će trajati sve dok visoki predstavnik u BiH ne odustane od provođenja diktature", ističe se u saopštenju Samostalnog sindikata železničara RS.

Direktor komunikacija u Kancelariji međunarodnog predstavnika Frane Marojević kaže da Lajčak ima mandat da sprovodi Dejtonski sporazum i "ima isključivo pravo da interpretira taj sporazum i Ustav BiH", kaže on.

Lajčak ima punu podršku međunarodne zajednice. Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Rajkroft kaže da nije nimalo politički mudro izazivati međunarodnu zajednicu takvim i sličnim reakcijama.

U RS ima mišljenja i da, iako se čini da su političke stranke u tom entitetu jedinstvene u stavu da se treba odupreti novim odlukama, Dodik možda neće imati punu podršku.

Poznavaoci političkih prilika u Banjaluci veruju da Srpska demokratska stranka upravo u političkoj eliminaciji Dodika vidi veliku šansu za povratak u politički vrh.

O budućem uređenju Bosne i Hercegovine možete raspravljati i na Forumu B92.

Ingliš: Lajčak u skladu s Dejtonom

Ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš nada se da se političari iz RS neće povući iz institucija BiH, jer bi u tom slučaju sprovođenje Dejtona biti ozbiljno narušeno što će dovesti do posledica.

"Moramo ozbiljno razmotriti posledice koje bi nastale iz takve situacije. Moraćemo pažljivo da ispitamo i razmotrimo sledeće korake, ali biće posledica", rekao je Ingliš u intervjuu za Nezavisne novine.

On je rekao da odluke visokog predstavnika kojima se redukuje etničko i entitetsko glasanje u Savetu ministara i parlamentu BiH nisu osveta zbog neusvajanja reforme policije.

"On bi morao doneti ove odluke i da je policijska reforma prihvaćena. Odluke nisu protiv interesa bilo kojeg naroda ili entiteta. Cilj ovih odluka je da osiguraju pravilno funkcionisanje državnih institucija koje je propisao Dejtonski mirovni sporazum", dodao je Ingliš.

On je istakao da su odluke visokog predstavnika Miroslava Lajčaka od petka u skladu sa Dejtonom i sa ovlašćenjima koje mu je dao UO Saveta za sprovođenje mira u BiH (PIC).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.