Izvor: B92, 24.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik odbacio američki predlog

Banja Luka -- Milorad Dodik odbacio na razgovorima u Vašingtonu američki predlog izmene Ustava Bosne i Hercegovine.

Tim izmenama bi se ukinulo entitetsko glasanje u parlamentu BiH i policiji RS oduzele nadležnosti. To je rezultat prvog dana razgovora koje su sa Dodikom i članom predsedništva Harisom Silajdžićem u sredu imali predstavnici američke administracije, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Izvori bliski učesnicima razgovora izjavili su da su predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Stejt departmenta pripremili predlog po kojem bi entitetsko glasanje, praktično, bilo ukinuto, dok bi policija RS ostala bez dosadašnjih nadležnosti i naziva.

"Amerikanci su zapretili Dodiku da bi mogao imati problema kad se vrati kući, zbog odbijanja njihovog modela. Rekli su mu da su lakše sarađivali sa nekadašnjim predsednikom Srpske demokratske stranke Draganom Čavićem, nego sa njim", tvrdi taj izvor.

Dodik nije želeo da govori o detaljima sastanka u Stejt departmentu, ali je za Nezavisne novine potvrdio da je rekao da ne pristaje na ukidanje entitetskog glasanja.

"Ne želimo da dođe do situacije u kojoj bi, ukidanjem entitetskog glasanja, moglo doći do preglasavanja jer bi Bošnjaci sa 24 poslanika, koliko sada imaju, mogli doneti svaku odluku po svojoj volji. S druge strane, spremni samo da razgovaramo o reformi policije, ali pod uslovom da se jasno vidi njena uloga", naglasio je on.

"RS je svetinja, BiH možda"

Milorad Dodik je izjavio da je RS za njega svetinja, a da BiH "može da bude ili da ne bude, što zavisi od mnogih stvari".

"Za RS je dobro ono što je odlučio parlament Srpske i ja to uvažavam. Stav Narodne skupštine je jasan - nema reforme policije bez policije RS, niti prenosa nadležnosti", rekao je sinoć predsednik Vlade Republike Srpske u telefonskoj izjavi za medije iz Vašingtona.

Dodik je kazao da je došlo vreme da se RS "pozicionira u svom realnom kapacitetu": "U tom pogledu, nemam obaveza, niti respekta prema bilo kome i jasno branim poziciju koju RS ima i koju želi da razvije."

Komentarišući sastanak sa članom Predsedništva u BiH Harisom Silajdžićem u Stejt departmentu, Dodik je ocenio nepotrebnim da razlike koje postoje u pogledu reformi u BiH, a koje su očigledne, budu ispoljene pred predstavnicima Stejt departmenta.

"Silajdžićevo patološko nastojanje da svaka pomisao na RS bude dovedena u pitanje je vidljiva i nama prepoznatljiva u svakom njegovom pojedinačnom istupu. Stoga mi je drago što sam mogao i pred Stejt departmentom i pred Silajdžićem jasno reći da on ne može da ukine RS", rekao je Dodik.

Dodik je kazao da je BiH stvorena Dejtonskim sporazumom kako bi bilo sprečeno formiranje islamske države na Balkanu i Evropi.

On kaže da o formiranju islamske zemlje u poslednje vreme jasno govori poglavar Islamske zajednice reis-ul-ulema Mustafa Cerić, podsetivši na nedavne izjave Cerića da BiH treba da bude "matična zemlja Bošnjaka muslimana".

"To praktično znači da oni koji imaju svoje matične zemlje treba da idu ili da prihvate relanost da su manjina koja treba da bude preglasana, a zahtev za ukidanje entitetskog glasanja upravo jeste to da se pokaže ko je većina, a ko manjina u BiH", kazao je Dodik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.