Izvor: B92, 20.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Srebrenici posebna pažnja

Banjaluka -- Premijer Republike Srpske Milorad Dodik kaže da će Srebrenica biti proglašena zonom posebnog ekonomskog razvoja.

On kaže međutim da vlada RS neće prihvatiti nikakve inicijative za ustavno preuređenje RS, kojim bi Srebrenica dobila poseban status. "Vlada RS opredeljena je, imajući u vidu presudu Međunarodnog suda pravde, kojom su zločini u Srebrenici okarakterisani kao genocid, da toj opštini posveti posebnu pažnju, ali bez bilo kakvog zadiranja u ustavno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uređenje RS", izjavio je Dodik.

Premijer Srpske danas se u Banjaluci sastao sa načelnikom srebreničke opštine Abdurahmanom Malkićem i njegovim zamenikom i sa predsednikom skupštine opštine Srebrenica Radomirom Pavlovićem.

Dodik je posle sastanka poručio da će u ovoj godini za ekonomsko-socijalni sektor u Srebrenici vlada RS izdvojiti 15 miliona maraka, precizirajući da će sredstava biti uložena za pomoć povratnicima i u infrastrukturne projekte.

On je dodao da će Tužilastvu i Sudu BiH biti upućen predlog za osnivanje posebnog istražnog odelenja, koje bi se bavilo zločinima počinjenim u ovoj opštini.

Načelnik Srebrenice Abdurahman Malkić poručio je da "ova opština treba da bude merilo života u RS i istakao da nijedna politička opcija ne sme da likuje nad onim što se u prošlosti desilo u Srebrenici".

Na pitanje novinara da prokomentariše zločine nad srpskim narodom u Podrinju, koje je počinio njegov bivši saborac i osuđeni ratni zločinac Naser Orić, Malkić je rekao da ne negira da je bilo zločina nad Srbima, ali da su to bili individualni zločini.

On je ocenio da je u Srebrenici bilo zloupotrebe donatorskih sredstava i istakao da svi koji su to radili treba da odgovoraju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.