Izvor: B92, 12.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Referendum samo o RS

Banjaluka -- Premijer RS Milorad Dodik kaže da bi se referendum u RS odnosio samo na status RS, ne i na mogućnost pripajanja Srbiji.

Dodik je u intervjuu za Špigl rekao da međunarodni protektorat u Bosni i Hercegovini treba da se okonča što je moguće pre. "BiH još nije našla put do pomirenja i tolerancije. Preovlađuju nepoverenje i strah od budućnosti, pa tražimo da međunarodni protektorat što je moguće pre bude okončan. BiH može da preživi samo voljom svojih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << građana, ne kroz nametnute strane koncepte", rekao je Dodik.

On je dodao da Srbi u BiH ne žele da i dalje budu diskriminisani, da slušaju prebacivanja da je njihova republika nastala ilegalno, na temeljima genocida, i zahteve da ona bude ukinuta. "Ako ta prebacivanja ne prestanu, moramo da razmislimo o svom putu. Jedna od mogućnosti je i referendum. Ne možemo da prihvatimo da naša ovlašćenja stalno budu smanjivana. Predstavnik međunarodne zajednice u BiH ima veća ovlašćenja nego nekad austrijski car", ocenio je Dodik.

"Referendum bi se odnosio samo na status Republike Srpske, ne na pripajanje Srbiji. Ko tvrdi nešto drugo, govori besmislice. Ali, jasno je da naši odnosi sa Srbijom moraju dalje da se razvijaju, o čemu sam već razgovarao s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom", rekao je Dodik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.