Izvor: B92, 04.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Neizbežan referendum u RS

Beograd -- Milorad Dodik kaže da je referendum o samostalnosti RS neizbežan. "Upropašćena ideja priključenja Srbiji", kaže Dodik.

Prema oceni premijera Republike Srpske, neizbežnost referenduma određena je neodrživošću Bosne i Hercegovine na duži rok. Dodik je naveo da je osnovni uslov da RS ostane u BiH davanje garancija da neće prevladati majorizacija i radikalni islam.

Dodik je rekao da se u Banjaluci pažljivo prate pregovori o Kosovu. "Odvajanje Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osnažilo bi razmišljanja ljudi u RS o jednakom pravu i nas na tako nešto. Mi političari pokušavamo i da ublažimo takve stavove u RS, ali sam uveren da bi 99 odsto Srba koji žive u RS, čak bi oni u posteljama našli snage, izašli na referendum i glasali za izlazak RS iz BiH. To je realnost", kaže Dodik.

Milorad Dodik kaže da je priča o pripajanju RS Srbiji ranije upropašćena "i da je neophodno letigimizovati saradnju Beograda i Banjaluke, a ne realizovati propale projekte, poput onog Srbija do Karlovca. " Nije dobro vreme za referendum zato što realno ni politika Srbije ne može da podrži tu vrstu priče, zbog svojih unutrašnjih problema. Ali, kada iza sebe ostavite Kosovo i neke druge priče, onda može da se gradi priča o tome. Čak ni ne vidim potrebu da u budućnosti RS bude samostalna, ali vidim potrebu da ima veći stepen samostalnosti, što može biti predlog nekog referenduma u budućnosti", kaže Dodik.

Navodeći da bi pozicija RS bila bolja ako bi bilo rešeno pitanje saradnje s Hagom, Dodik je ocenio da Ratko Mladić i Radovan Karadžić nanose najviše štete srpskom narodu i dodao da bi, kada bi znao gde su, učinio sve da oni budu privedeni pravdi.

Predsednik Republike Srpske Dragan Čavić međutim u više navrata je naveo da održavanje referenduma nije moguće.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.