Izvor: B92, 11.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Nećemo prihvatiti presudu

Banjaluka -- Milorad Dodik izjavio da taj entitet neće prihvatiti presudu Međunarodnog suda pravde protiv Srbije, bez obzira kakva ona bude.

"Presudu, kakva god bila, RS neće prihvatiti niti će ući u njenu implementaciju, makar to značilo i novi međunarodni spor", rekao je premijer RS novinarima u Banjaluci.

On je naveo da presuda neće biti prihvaćena jer je "nelegitimna tužba prema kojoj se spor vodi", precizirajući da je tužba koju je BiH 1993. godine podnela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv tadašnje SR Jugoslavije "od početka nelegitimna" i da je to "još jedna manifestacija loše politike međunarodnih faktora prema Srbima u celini".

Govoreći o reformi policije, koja je ključni uslov za ulazak BiH u evropske integracije, Dodik je kazao da će svaki dogovor o reformi policije koji postignu političari u BiH biti proveren neposrednim izjašnjavanjem naroda u RS.

On je istakao da njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata neće odustati od svojih ranijih stavova prema kojima je opstanak policije RS "ključni uslov za reformu u ovoj oblasti, pa makar to značilo neulazak BiH u Evropsku uniju".

Dodik je ocenio da je dokument Direkcije za reformu policije u BiH "nešto o čemu se može razgovarati", ali je upozorio da će i taj predlog propasti ukoliko u njemu ne bude odredba da je policija RS deo jedinstvenih policijskih snaga u BiH.

Dodik smatra da se BiH može održati jedino ako u njoj postoji konsenzus sva tri naroda, bez međunarodnih pritisaka i pretnji snakcijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.