Izvor: B92, 16.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: I Hrvatima entitet u BiH

Zagreb -- Milorad Dodik izjavio da RS neće dati saglasnost BiH da prizna Kosovo u slučaju da pokrajina jednostrano proglasi nezavisnost.

"U slučaju da Kosovo jednostrano proglasi nezavisnost, predstavnici RS neće dati saglasnost BiH da donese odluku o priznavanju Kosova kao nezavisne države", rekao je premijer Republike Srpske u emisiji na Hrvatskoj televiziji "Nedeljom u dva".

Dodik je rekao da kosovska kriza treba da bude rešena dogovorom Beograda i Prištine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a ako to brzo želi da reši, onda bi trebalo napraviti "neku vrstu podele Kosova".

Prema njegovim rečima, RS nema potrebu za bilo kakvom destabilizacijom i sačuvaće mir i stabilnost bez obzira na to kakva bude odluka o statusu Kosova.

Na pitanje o situaciji u BiH, Dodik je rekao da su BiH nametnuli stranci kroz Dejtonski mirovni sporazum i da on taj sporazum podržava u smislu uspostavljanja odnosa i institucija.

"Obično se govori da je Dejtonski sporazum samo zaustavio rat, a ne govori se da je on u sebi imao ustav kojim je BiH uređena kao zemlja s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Naravno, ima puno problema unutra, a osnovni problem je što neki žele ukinuti RS", rekao je Dodik.

Premijer RS je dodao da ukoliko dođe do zahteva za ukidanje RS, o tome će odlučiti njeni građani na referendumu.

"Mi dobro razumemo Dejtonski sporazum i branimo ga. Dok je Dejtonskog sporazuma mi nemamo ništa protiv BiH, odnosno dok drugi u Bosni i Hercegovini prihvataju RS mi nemamo ništa protiv BiH", dodao je on.

Premijer RS je rekao da je ovakva BiH neodrživa, jer se hrvatski narod oseća potpuno marginalizovanim u okviru Federacije BiH.

"Hrvati treba da imaju svoju federalnu jedinicu", ocenio je Dodik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.