Dobili regres, čekaju plate

Izvor: Politika, 09.Dec.2009, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobili regres, čekaju plate

Ukoliko im poslovodstvo za desetak dana ne obezbedi isplatu zaostalih zarada i ne obezbedi proces proizvodnje, nikšićki metalurzi će Novu godinu dočekati pred zgradom vlade u Podgorici

Od našeg dopisnika

Nikšić – Umesto svečanog obeležavanja Dana fabrike kako su to činili više od pet decenija, 53-godišnjicu rada „Železare”, 8. decembar, više od hiljadu radnika je dočekalo ispred zamajca na protestnom skupu, jer im poslovodstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << fabrike nije dalo pismene garancije da će zarade za oktobar, novembar i decembar biti isplaćene kako je to usmeno dogovoreno na sastanku sindikata i poslovodstva.

Metalurzima je juče isplaćen regres u iznosu od 270 evra, ali ne i oktobarska zarada koja, kako je juče u podne rečeno, mora biti izmirena najkasnije do kraja ovog meseca. Ukoliko se to ne dogodi i čelni ljudi „Železare” ne daju pismene garancije da će svi zahtevi sindikata biti ispunjeni kad su u pitanju zarade i organizovanje procesa proizvodnje, nastavak započete rekonstrukcije elektropeći i sistema za otprašivanje, rečeno je da će Novu godinu metalurzi dočekati ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici.

Janko Vučinić, predsednik sindikata je pozvao radnike na strpljenje u narednih desetak dana.

– Ukoliko ne uspemo da ubedimo poslovodstvo da stavi potpis na ponuđeni sporazum, izaći ćemo na ulice. Regres koji smo primili posledica je našeg pritiska i najave da ćemo danas krenuti u protestne šetnje ulicama Nikšića. Ako se naši zahtevi ne ispune, Novu godinu ćemo dočekati ispred zgrade vlade u Podgorici gde se nalazi džak sa parama. Tražimo da se nađu sredstva za finansiranje „Železare” i da se nastave pregovori sa firmom „Neksan”, kako bi se pokrenula proizvodnja betonskog železa. To je šansa da preživimo dok se ne ugradi nova oprema – rekao je Vučinić.

Aleksandar Roganović, predsednik sindikata Čeličane poručio je radnicima da veruju njihovom sindikatu, ali i njima koji ih zastupaju.

– Nećemo vas izdati, niti prodati, jer smo jedno. Sa njima mora neko da pregovara – rekao je Roganović.

Miladin Goranović iz „Profilnih valjaonica” podsetio je na štetne ugovore koje je bivše poslovodstvo sklapalo, čije posledice će osetiti radnici „Železare”.

Sindikat je odlučio da prekine pregovore sa Danijelom Brolom, članom odbora direktora, kompanije MNSS koja upravlja „Železarom”. Nova adresa za pregovore biće Mark Džejkobson, izvršni direktor fabrike.

R. Vukićević

[objavljeno: 09/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.