Do deteta uz dva svedoka

Izvor: Politika, Tanjug, 18.Jul.2009, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do deteta uz dva svedoka

Sabor prihvatio sporni zakon o veštačkom začeću iako su protiv bili opozicioni zastupnici i koalicioni partneri, a negativno su ga ocenili i medicinski stručnjaci

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – Većinom glasova Hrvatski sabor juče je usvojio zakon o veštačkom začeću koji je proteklih dana poprilično podelio političku i društvenu scenu Hrvatske. Ovog puta nije uspeo manevar opozicionih stranaka, čiji su zastupnici uoči konačnog odlučivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << napustili saborsku dvoranu nadajući se da će tako kao i nedavno izazvati nedostatak kvoruma. Zastupnici koalicionog partnera HSS-a jesu glasali protiv novog zakona, ali su omogućili kvorum i time HDZ-u pomogli da progura sporni zakon.

Tako je HDZ običnom većinom prisutnih doneo zakon protiv volje ne samo svih opozicionih zastupnika nego i stranaka iz svoje koalicije, što se do sada u saboru još nije desilo.

Protivnici novog zakona, među kojima su organizacije žena i strukovna udruženja medicinara, zameraju mu da je zastareo, jer u nekim odredbama ide ispod onih rešenja koja su pala pred Ustavnim sudom u Italiji gde je takođe veoma jak uticaj Rimokatoličke crkve. Vlada je popustila samo u jednom delu dozvoljavajući da veštačko začeće mogu da koriste i vanbračni parovi ako u posebnom postupku dokažu da žive zajedno duže od tri godine. Na to su već stigli zajedljivi komentari, pa je tako objavljeno da je u bivšoj Jugoslaviji posle završetka Drugog svetskog rata decenijama bilo moguće uz pomoć dva svedoka – registrovana partizana – dokazati da ste bili u NOB-u i tako doći do boračke penzije, a u današnjoj Hrvatskoj sa svedocima „uzornim građanima Hrvatima, što verovatno podrazumeva i da su uzorni katolici”, moći ćete doći do deteta veštačkim začećem.

Kritičari novog zakona strahuju da će on znatno otežati, pa time usporiti i smanjiti mogućnost da do dece dođu i oni koji na uobičajeni način to ne mogu, pa već stižu najave za tužbu Ustavnom sudu. Posebno su kivni na neka obrazloženja ministra zdravstva Darka Milinovića za koja tvrde da su neistinita, poput njegovog navoda da je zamrzavanje jajnih ćelija i sperme „uobičajen postupak u svetu”, jer poznato je da je uspešnost začeća na taj način svega tri odsto. Uz to, da bi se omogućilo zamrzavanje – ukazuju oni – treba imati veoma skupe uređaje koje sebi ne mogu da dozvole ni zemlje znatno bogatije od Hrvatske.

R. Arsenić

[objavljeno: 18/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.