Do Kvon i njegov saputnik promijenili iskaz, tvrde da su lažne pasoše dobili iz Singapura

Izvor: VOA, 16.Jun.2023, 15:31

Do Kvon i njegov saputnik promijenili iskaz, tvrde da su lažne pasoše dobili iz Singapura

Južnokorejski državljani Do Kvon i Hond Čan Jun koji su na početku suđenja pred Osnovnim sudom u Podgorici za falsifikovanje pasoša u maju negirali krivicu, na drugom ročištu održanom u petak promijenili su iskaz, navodeći da su lažne pasoše Kostarike i Belgije nabavili preko agencije iz Singapura. Do Kvon je rekao da je posredstvom singapurske agencije nabavio pasoše, navodeći da je njihova aplikacija za pasoš Kostarike bila prihvaćena i da nije imao razloga da sumnja u regularnost isprava, i zatražio da za to djelo samo on bude kažnjen. On je u završnoj riječi rekao da se tek u četvrtak prvi put upoznao sa nalazima Interpola koji govori da njihovi pasoši nisu regularni, navodeći da ne sumnja u taj nalaz. "Pasoše smo nabavili preko agencije iz Singapura koja nudi ekonomska državljanstva. Takvu praksu imate i u Crnoj Gori. S obzirom na to da smo tokom apliciranja za pasoše Granade odbijeni, a prilikom apliciranja za pasoše Kostarike naša aplikacija je prihvaćena, nisam imao razloga da sumnjam u to”, rekao je Kvon. Do Kvon je rekao da ovakvi vidovi sticanja dokumenata nijesu rijetkost, navodeći da ih imaju brojne države, poput Grenade, Dubaija, Portugala, pa i Crne Gore u kojoj je za sticanje ekonomskog državljanstva potrebno ulaganje od 250.000 eura.  “Mi smo se prijavili za ove pasoše preko agencije koju su mi preporučili prijatelji koje poštujem. Bilo bi teško povjerovati da osoba o kojoj se toliko mnogo zna prihvati da putuje sa lažnim pasošem i, iako ne znam koji je obim saobraćaja privatnim avionom iz Podgorice, pokušaj da odem privatnim avionom iz Podgorice bio bi ravan samoubistvu", rekao je Do Kvon. Sutkinja Ivana Becić saopštila je na ročištu da će presudu u slučaju Do Kvona i njegovog sunarodnika donijeti 19. juna. Do Kvon i Hond Čan Jun uhapšeni su krajem marta na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim pasošima pokušali da napuste Crnu Goru, čije vlasti ih terete za krivično djelo falsifikovanje isprava za koje je predviđena zatvorska kazna do pet godina. U medjuvremenu, crnogorske vlasti dobile su zahtjev za ekstradicijom Do Kvona od SAD-a i Južne Koreje, koje ga potražuju zbog sumnje u prevare na tržištu kripto valuta teške desetine milijardi dolara. Iako je sud prvobitno uvažio zahtjev Do Kvona i Čand Juna za njihovu odbranu sa slobode, uz kauciju od po 400,000 eura, Južnokorejancima je  u četvrtak odredjen ekstradicioni pritvor nakon što je Viši sud odbio žalbu Osnovnog državnog tužilaštva na odluku o pritvoru.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Kriptobegunac promenio iskaz na sudu! Do Kvon tvrdi da je pasoš nabavio u Singapuru i da nije znao da je lažan

Izvor: Blic, 16.Jun.2023

Do Kvon i Hond Čan Jun promenili su iskaze na današnjem ročištu u Osnovnom državnom tužilaštvu Crne Gore i sudiji objasnili da su lažne pasoše Kostarike i Belgije nabavili preko agencije u Singapuru.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.