Đukanović pohvalio Srbiju i Kosovo

Izvor: B92, 24.Maj.2013, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović pohvalio Srbiju i Kosovo

Podgorica -- Crnogorski premijer Milo Đukanović pohvalio je Srbiju i Kosovo zbog sporazuma o normalizaciji odnosa koji je, kako je rekao, od "istorijskog značaja".

"Komplimenti Beogradu i Prištini zbog sporazuma", rekao je Đukanović na samitu 100 biznis lidera regiona, koji se održava u Bečićima kod Budve.

Sporazum Beograda i Prištine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je prvi korak ka regionalnoj stabilnosti, ocenio je crnogorski premijer, koji je rekao da je to "odličan iskorak i kapitalni politički rezultat od istorijskog značaja".

Briselski sporazum, prema Đukanovićevim rečima, nije uspeh samo Srbije i Kosova, već i regiona.

Đukanović je ocenio da se rešenjem kosovskog pitanja region može u punoj meri posvetiti ciljevima na putu evropskih integracija.

Kao problem regiona, crnogorski premijer je naveo "nedovoljnu funkcionalnost" Bosne i Hercegovine i to što je Makedonija još u blokadi na putu ka uključivanju u Evropsku uniju.

Prema oceni Đukanovića, nije dovoljno da Balkan bude politički stabilan, nego je potreban i ubrzan ekonomski razvoj. On je ocenio da je "diskriminacija" to što se Balkan smatra predodređenim za kriminal i korupciju.

Đukanović je rekao da na Balkanu državne politike treba da se oslobađaju emocija i da se prestanu baviti manipulacijama, a glavna preokupacija vlada treba da bude veći kvalitet života građana.

Crnogorski premijer je kazao da je Crna Gora otvorena za strane investitore i pozvao zemlje regiona da se međusobno više otvore za investicije.

Đukanović se usprotivio, kako je rekao, inferiornoj politici Balkana prema Evropskoj uniji - balkanske zemlje ne treba da se ponašaju prema briselskoj administraciji kao prema strogom učitelju koji će deliti lekcije iz određenih oblasti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sever Kosova nije upoznat sa planom sprovođenja sporazuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2013

Predsednik Skupštine opštine Leposavić Slavko Stevanović (SPS) rekao je danas da čelnici opština na severu Kosova nisu upoznati sa planom sprovođenja sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.