Đilas o gradnji metroa

Izvor: B92, 15.Maj.2010, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas o gradnji metroa

Zagreb -- Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da će izgradnja metroa u Beogradu početi za dve godine.

On je na Generalnoj skupštini EBRD u Zagrebu rekao da da će, prema procenama stručnjaka, izgradnja prve tri linije metroa u Beogradu sigurno koštati preko milijardu evra.

Tokom leta biće, kako je rekao Đilas, doneta opšta odluka koja definiše izgleg metroa kao nezavisnog šinskog sistema u Beogradu, a ne kao razvijenog tramvaja.

Gradonačelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beograda je precizirao da, prema tim procenama, izgradnja kilometra metroa koji ide iznad zemlje košta od 50 do 60 miliona evra, dok onaj koji ide ispod zemlje, u zavisnosti od strukture terena i zemljišta, može da košta i do tri puta više.

Nakon odluke o opštem izgledu metroa, izjavio je Đilas, koji bi u centru Beograda bio ispod zemlje, a u Novom Beogradu iznad zemlje, radiće se preliminarna studija koja će definisati tačan izgled metroa.

U toku izrade preliminarne studije razgovaraće se sa potencijalnim finansijerima, a posle toga će biti potpisani ugovori sa jasnim planom šta će se u narednih 10 godina raditi u beogradskom metrou, kazao je on.

Đilas je istakao da će u tom projektu Beogradu biti potrebna i pomoć države.

On je ocenio i da je okrugli sto gradonačelnika, na kojem je učestvovao na Godišnjoj skupštini, EBRD bio dobra prilika da se čuju iskustva ostalih gradova u regionu i Evropi o tome kako se bore sa krizom.

Đilas je istakao i da Beograd, u odnosu na to kakva je situacija u regionu i Srbiji u poslednje dve godine, uspešno realizuje investicije i dodao da je EBRD ozbiljan partner u izgradnji infrastukture u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.