Dižu borbene avione: Stižu rafali

Izvor: B92, 17.Maj.2023, 13:45

Dižu borbene avione: Stižu "rafali"

Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić najavio je danas da će prvi polovni francuski borbeni avioni biti isporučeni u narednoj godini.

Međutim, tokom prelaznog perioda sa MIG-ova na rafale hrvatsko nebo će biti čuvano u saradnji sa partnerskim zemljama - Italijom i Mađarskom.

"Računamo da će infrastruktura biti gotova do kraja prvoga kvartala, iza toga dolaze prvi rafali i oni će imati svoju dinamiku isporuke. Mislim da poslednji dolaze u prvom kvartalu 2025. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine”, rekao je Banožić.

Naveo je da se piloti i tehničari obučavaju u vazduhoplovnim bazama u Francuskoj. “Na taj način do 90 ljudi ćemo izgraditi”, dodao je Banožić.

Rekao je da će, s obzirom na prelaz s MiG-ova na rafale i činjenicu da su piloti i tehničari na obuci, “jedan kratki period” hrvatsko nebo biti pokriveno u saradnji s partnerskim zemljama.

“U tom periodu moramo biti pokriveni, odnosno ići će se u saradnju s našim partnerskim zemljama. U ovom slučaju to su Italija i Mađarska, koje su nam ovde najbliže. I naravno da se to događa sve u saradnji sa komandantom na nivou NATO i na taj način upoznati smo svi šta radimo kao NATO-članica, odnosno, hrvatsko nebo bit će pokriveno”, naveo je Banožić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A, sada vlada". Reč je, kazao je, o stanju pripravnosti koje Hrvatska u ovom trenutku ne košta ništa. Kako prenosi zagrebačka TV N1, Banožić nije želeo da precizira koliko će tačno trajati taj period.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

HRVATSKI MIGOVI NEUPOTREBLJIVI Zagreb priznao: "Nebo će nam čuvati Mađari i Italijani"

Izvor: Blic, 18.Maj.2023, 11:14

- Hrvatski vazdušni prostor će kratko vreme nadgledati mađarski i italijanski borbeni avioni - najavio je juče na Hrvatskom radiju ministar odbrane Mario Banožić.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.