Direktor Srpske kuće u Podgorici: Pomoć Srbije čekamo kao ozebao sunce

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2020, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor Srpske kuće u Podgorici: Pomoć Srbije čekamo kao ozebao sunce

Emilo Labudović, izvršni direktor Srpske kuće u Podgorici, krovne institucije svih srpskih kulturnih institucija i organizacija u Crnoj Gori ističe da je to dom svih srpskih stvaralaca u Crnoj Gori i poručuje da će pod njenim okriljem Srbi lakše opstati i preživeti popis u Crnoj Gori koji sledi iduće godine.

Prvenstveni zadatak Srba u CG, naglašava, jeste da se sačuva Srpska pravoslavna crkva i da Srbi u CG najavljenu pomoć države Srbije očekuju kao "ozebao Sunce", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kako bi prebrodili ovaj izuzetno težak politički trenutak za opstanak srpskog naroda.

Primećuje da borba za očuvanje srpstva u CG, nije od juče, ali da je ovo možda i najteži period za srpstvo u CG i da je jedini način da Srbi sačuvaju svest o sebi i to prenesu svojoj deci i da je zato važno jačanje kulture i nacionalnog identiteta.

Objašnjava da je Srpska kuća nastala pre tri godine tako što je ideju istaknutih intelektualaca i političkih predstavnika srpskog narod u Crnoj Gori, kako kaže, zdušno prihvatio i ekonomski podržao tadašnji premijer, sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kupljen je reprezentativan poslovni prostor na jednom od najlepših mesta u Podgorici i opremljen uz pomoć Vlade Srbije.

"Godinama je bio najveći problem srpskim stvaraocima naučnicima, umetnicima, nedostatak prostora. Srpska kući je otvorila sve ventile izražavanja srpskog kulturnog, istorijskog i svakog drugog, identiteta Srba u Crnoj Gori", ističe Labudović.

Srpska kuća je dodaje, u Crnoj Gori dočekana "na nož" od strane establišmenta u Crnoj Gori, tako da bez pomoći države Srbije finansijski ne bi izdržali ni 24 sata.

"Ova kuća dočekana je kao vrsta "trojanskog konja" u javnosti Crne Gore i stalno joj se pokušava staviti nešto što joj ne pripada, da smo mi nečija ekspozitura i eksponent nečije politike. Ne, ovo je institucija kulture, mi ovde ne pitamo čak ni da li je neko Srbin, već svako ko želi da iskoristi ovaj prostor može ovde da se izrazi", kaže Labudović.

O položaju srpskog naroda u Crnoj Gori govori i činjenica da kada je kupljen prostor za Srpsku kuću zahvaljujući donaciji Vlade Srbije trebalo je da dobiju kroz povraćaj PDV-a skoro pola miliona evra, ali su crnogorska vlada, Poreska uprava i kasnije Upravni sud, pred koji je vođen spor, to osporili pod izgovorom da je to institucija kulture koja ne podleže ni plaćanju ni vraćanju PDV-a.

"A, kada smo platili porez onda nismo bili institucija kultura?", sa gorčinom konstatuje Labudović.

Dodaje da je u Srpskoj kući zaposleno svega nekoliko radnika i da se uglavnom finansiraju zahvaljujući donacijama iz Srbije.

To što je predsednik Srbije Vučić nedavno najavio da će država Srbije još više pomoći Srbe u Crnoj Gori i regionu, a posebno njihove kulturne organizacije, Labudović ističe kao ključno za opstanak srpske zajednice u Crnoj Gori.

Smatra da Srbi u Crnoj Gori treba da opstanu bar u broju u kojem ih je bilo prema poslednjem popisu.

Govoreći o imovini SPC u CG, kaže, da niko ne može zametnuti te crkve, manastire i imanja i da se tu radi o pokušaju da se CG izvuče iz civilizacijskog kruga kome pripada.

Labudović dodaje da je intencija da se SPC protera sa tog prostora i izjednači sa sektom Miraša Dedeića, kao i da se od crkve otmu objekti i zemljišni kompleksi na atraktivnim lokacijama koji se mogu unovčiti.

"Postoji i jedna zakulisna radnja koju ljudi ne primećuju trenutno u ovoj kakofoniji svih glasova, a to je da CG ne može ući u EU, ako ikada i uđe, ako ne izvrši pre toga restituciju, a najveći korisnik tok procesa bi bila SPC, jer je njoj najviše i oduzeto. Sada država hoće da podržavi imovinu SPC da ne bi morala da vrati ono što je prethodno uzela, jer država ne može samoj sebi da vrati", navodi on i dodaje da se procenjuje da je imovina koju treba vratiti SPC u procesu restitucije vredna oko milijardu evra".

Ukazuje da na još jednu. kaže, važnu stvar, a to je da se u posedu Mitropolije crnogorsko primorske, na Cetinju, čuvaju i tri najveće hrišćanske relikvije: čestica Časnog krsta, ruka svetog Jovana Krstitelja, kao i najstarija ikona Bogorodice "Filermosa" (za koju se veruje da je naslikao sveti apostol Luka).

Podseća da je Momir Bulatović javno govorio da mu je Malteški red nudio 150 miliona dolara za te relikvije.

"Relikvije su došle u CG ne zato što je to ona zaslužila već zato što se SPC pokazala kao njihov najbolji čuvar, kada su došle iz Rusije sa Belogardejcima koji su bežali od Boljševika. Došle su zahvaljujući shvatanju da je CG pijemont srpstva i pravoslavlja i da su tu najsigurnije", rekao je on i dodao da Malteški red ne odustaje od namere da "Filermosu" prenese na Maltu.

Srpska kuća ima u svom sastavu veliku salu sa 120 mesta, srpski književni klub Njegoš, manju salu "Vojvodina" sa oko 70 mesta kojoj je ime dat u znak zahvalnosti za pomoć od Vlade Vojvodine, zatim najreprezentativniji izložbeni prostor u Podgorici galeriju "Petar Lubarda", a tu su smeštene i brojne srpske institucije i organizacije, kao i srpski mediji...

Inače, na ulazu u Srpsku kuću, na ploči je ćiriličnim pismom uklesana poruka:

"Ova institucija nauke, umjetnosti i kulture Srba u Crnoj Gori uspostavljena je odlukom predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Duboko zahvalan srpski narod Crne Gore".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.