Deo plate DPS-u

Izvor: Politika, 24.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deo plate DPS-u

Samo iz upravnih fotelja nekoliko firmi – Montenegro erlajnza, Luke Bar, Rudnika uglja, Barske plovidbe, Montenegro bonusa – Demokratska partija socijalista godišnje zaradi oko 25.000 evra

Podgorica – Svi javni funkcioneri i članovi upravnih odbora u Crnoj Gori, koje je na ta mesta postavila vladajuća Demokratska partija socijalista, izdvajaju mesečno tri, odnosno deset odsto od plata za potrebe stranke.

Prema informacijama koje je objavio podgorički >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dnevnik „Vijesti”, „nigde u Statutu DPS-a ne postoji obaveza da se taj novac uplaćuje, a samim tim ni obaveza da se on po tom osnovu prijavljuje u finansijskim izveštajima”, ali vladajuća stranka „ukoliko se direktiva poštuje, samo iz upravnih fotelja nekoliko firmi – Montenegro erlajnza, Luke Bar, Rudnika uglja, Barske plovidbe, Montenegro bonusa – godišnje zaradi oko 25.000 evra”.

Koliko tačno partija zaradi na ovakav način, odbio je da saopšti i finansijski direktor DPS-a Branko Čavor, dok je šef kluba poslanika ove stranke u Skupštini Crne Gore Miodrag Vuković kazao da „poslednjih meseci nije uplaćivao partiji deo plate u koju dobija u Upravnom odboru Duvanskog kombinata Podgorica, jer plate nije dobijao šest meseci”. Vuković, međutim, smatra da se dogovor sa sednice Predsedništva partije poštuje kao obaveza i kaže da Predsedništvo nikoga ne opominje da uplaćuje novac, ali da „treba primerom delovati, jer se neki zaborave”.

„Od kada je prekinut sistem da vam odbijaju od plata u preduzećima, ostaje da odete u banku, na poštu, uplatite iznos koji se očekuje od vas. Ali mnogi kažu – ’to ću sutra’ – i to se pretvori u mesec ili dva – objašnjava Vuković.

Sličan dogovor, prema tvrdnjama lista, postoji i u manjoj članici vladajuće koalicije – Socijaldemokratskoj partiji, prema kojem svaki funkcioner na položaju, 30 odsto svoje menadžerske naknade prilaže stranci.

Tu obavezu je redovno ispunjavao ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović dok je bio u Upravnom odboru „Montenegro erlajnza”, dok poslanik Džavid Šabović smatra da se taj običaj polako gubi.

„Te su uplate regulisane džentlmenskim dogovorom, ali nisam siguran da se on više poštuje”, kaže Šabović.

Računica dalje pokazuje da mnogi članovi odbora direktora, ukoliko poštuju ovakav partijski dogovor, moraju da prekrše Zakon o finansiranju političkih partija, jer im deset odsto od godišnjih zarada prelazi predviđene dve hiljade evra, koliko fizičko lice može, jednom godišnje, da uplati kao pomoć na račun neke stranke.

Finansijski direktor DPS-a tvrdi da osim procenta od primanja u upravnim odborima, svaki funkcioner DPS-a ima obavezu da partiji uplaćuje tri odsto svoje plate, ali javnost, s obzirom na to da je članstvo u političkoj partiji tajna, ne može saznati koliko od 1950 javnih funkcionera potpada pod kategoriju „člana DPS-a”.

Veća vladajuća crnogorska partija, kako je ranije saopšteno, pored ovih prihoda prima i oko 480.000 evra godišnje od iznajmljivanja 3.000 metara kvadratnih poslovnog prostora zgrade Vlade Crne Gore, koja se tretira kao imovina bivših društveno-političkih organizacija.

Đ. Brujić

[objavljeno: 25/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.