Demokratski front: Oslobodite poslanike do 19h

Izvor: B92, 25.Okt.2015, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokratski front: Oslobodite poslanike do 19h

Predstavnici Demokratskog fronta na konferenciji za novinare u Podgorici zatražili da se privedeni poslanici puste do 19 časova. Protesti se nastavljaju.

Najavili su da će odluku čekati ispred Vrhovnog tužilaštva, javlja RTS.

Lider Nove srpske demokratije i funkcioner Demokratskog fronta Andrija Mandić i poslanik Slaven Radunović privedeni su tokom protesta opozicije u Podgorici.

Lideri Demokratskog fronta odbili su svaki dijalog sa vlašću za okruglim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stolom i naveli da Milo Đukanović silom hoće da čuva vlast.

U Podgorici je sinoć tokom protesta, koji je organizovao Demokratski front ispred Skupštine Crne Gore, kada su demonstranti pokušali da uđu u zgradu parlamenta, došlo do koškanja sa policijom, a neredi su izbili u nekoliko delova grada.

Policija ja bacila suzavac i šok bombe na demonstrante koji su razbijali izloge prodavnica i butika.

U sukobima policije i demonstranata povređeno je 15 čuvara reda, od kojih je jedan zadobio težu povrede tetive, a 24 građana zatražilo je lekarsku pomoć.

Policija je privela više lica, među kojima su poslanici DF-a Andrija Mandić i Slaven Radunović.

Opozicija Crne Gore će nastaviti da traži smenu Vlade na čelu sa Milom Đukanovićem, kaže jedna od lidera Demoikratskog fronta Strahinja Bulajić.

Prema njegovim rečima, direktni pregovori sa predstavnicima vlasti nisu mogući, ali u opoziciji ne isključuju mogućnost razgovora uz pomoć međunarodnih posrednika.

"Direktni pregovori sa današnjim vlastima su isključeni, cinoćno rasterivanje protesta, vlasti su pokazale da za njih ne postoje ustavni poredak. Međutim, ako nas pozovu na to Moskva ili Brisel, pregovori će biti mogući", kategoričan je lider opozicije.

Forma daljeg protesta biće poznata u narednih nekoliko sati.

Više državno tužilaštvo sumnjiči Andriju Mandića i Slavena Radunovića za krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, time što su učesnike protesta, podstakli da preduzmu radnje nasilnog ulaska u Skupštinu Crne Gore, saopšteno je iz VDT-a.

Iz tužilaštva su nezvanično "Vijestima" rekli da su Mandić i Radunović sinoć, nakon konsultacija tužilaca, dati u nadležnost Višeg državnog tužilaštva, iako je kazna koja je zaprijećena za ovo krivično delo do pet godina zatvora.

Mandića i Radunovića, koji se od sinoć nalaze u Centru bezbednosti Podgorica, saslušaće viši tužilac najkasnije večeras do 22 sata.

"Više državno tužilaštvo u Podgorici je, nakon razmatranja policijskih izvještaja o preduzetim radnjama i pregleda dostupnih video materijale, našlo da postoje osnovi sumnje da su poslanici A. M. i S.R. izvršili krivično delo - pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, time što su učesnike protesta, podstakli da preduzmu radnje nasilnog ulaska u Skupštinu Crne Gore. Više državno tužilaštvo u Podgorici je, shodno svojim zakonskim ovlašćenjima, dalo nalog Upravi policije da protiv navedenih lica, podnese krivičnu prijavu i dovede ih državnom tužiocu radi saslušanja i daljeg postupanja. Nadležna tužilaštva nastaviće svoje aktivnosti i u narednom periodu kako bi, u skladu sa ovlašćenjima, preduzela mjere i radnje u cilju identifikacije svih eventualnih izvršilaca krivičnih dela", navodi se u saopštenju VDT.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.