Izvor: B92, 30.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demarš ambasada Srbiji zbog BiH

Beograd, Sarajevo -- Britanija, SAD, Francuska, Nemačka i Italija uručile su Vuku Jeremiću demarš zbog izjava Beograda o Miroslavu Lajčaku.

Ambasador Velike Britanije Stiven Vordsvort i predstavnici ostalih ambasada uručili su demarš svojih vlada ministru spoljnih poslova Srbije. "U demaršu uručenom posle podne izražava se protest zbog nedavnih izjava povodom pokušaja visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Miroslava Lajčaka da izmeni određene ustavne elemente u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bosni i Hercegovini", precizira se u saopštenju Ministarstva.

Tokom susreta, dodaje se, predstavnici navedenih ambasada u Beogradu izneli su i zamerke zbog izjednačavanja Dejtonskog sporazuma i Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, kao i poistovećivanja odnosa između BiH i Republike Srpske sa situacijom na Kosovu i Metohiji.

Šef diplomatije Vuk Jeremić nije direktno reagovao na demarš zapadnih zemalja, već je putem saopštenja ponovio "opredeljenost Srbije ka poštovanju Dejtonskog sporazuma i svih njegovih elemenata, koji su garant ravnopravnosti dva entiteta i sva tri naroda u BiH". Njegov komentar B92 nije uspeo da dobije.

Dulić: Neodgovorne izjave

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić je izjavio da Srbija nema pretenzije ni prema jednoj susednoj državi, već da želi da sačuva teritorijalni suverenitet i integritet i da insistira samo na poštovanju tog međunarodnog principa.

Komentarišući istupe premijera Vojislava Koštunice i drugih zvaničnika koji su osudili nedavne odluke međunarodnog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka, Dulić je rekao da je svaka od tih izjava veoma neodgovorna i ne doprinosi regionalnoj stabilnosti i dobrim odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine koje treba graditi.

"Interesuje nas kako će se odvijati situacija u BiH, ali samo sa pozicije dobrosusedstva. Mi priznajemo BiH i želimo da se entiteti dogovore o svim stvarima u vezi s budućnošću BiH", izjavio je Dulić za Dnevni avaz.

On je dodao da postoje političke stranke koje izražavaju zabrinutost za Republiku Srpsku, za njenu snagu u procesu odlučivanja u BiH, ali da Srbija samo želi da svaka odluka bude u interesu sva tri naroda.

Kabinet: Dulić nije mislio na Koštunicu

Sarajevski Dnevni avaz je loše interpretirao deo intervjua sa predsednikom Narodne skupštine Srbije Oliverom Dulićem, koji je danas objavljen, saopštio je Dulićev kabinet.

"Kada je govorio o neodgovornim izjavama koje ne doprinose regionalnoj stabilnosti, Dulić ni u kom slučaju nije mislio na izjavu predsednika Vlade Republike Srbije Vojislava Koštunice", saopšteno je.

Dulić je, navodi se, kao neodgovorne okarakterisao pojedine izjave koje su se u BIH nakon odluka visokog predstavnika Miroslava Lajčaka mogle čuti, a koje su retorikom podsetile na ratne godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.