Izvor: B92, 28.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deklaracija o reformi policije

Mostar, Banjaluka, Sarajevo -- Predsednici šest političkih stranaka u BiH usvojili danas deklaraciju o preuzimanju obaveza za sprovođenje reforme policije.

Deklaracija je usvojena nakon razgovora sa visokim međunarodnim predstavnikom Miroslavom Lajčakom. Sastanak predstavnika političkih stranaka iza zatvorenih vrata u letnjikovcu Radugolja, u mostarskom naselju Ilići, trajao je skoro četiri sata.

Potpisnici deklaracije su predsednik Hrvatske demokratske zajednice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << BiH Dragan Čović, predsednik HDZ 1990. Božo Ljubić, predsednik Partije demokratskog procesa (PDP) Mladen Ivanić, predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, predsednik Sztanke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i predsednik Stranke za BiH Haris Silajdžić.

Oni su se saglasili da preuzmu sve potrebne obaveze za sprovođenje reforme u skladu sa principima EU, neophodne za nastavak procesa pridruživanja EU.

Kako se navodi, reforma postojećih policijskih struktura BiH sprovodiće se u skladu sa sledeća tri principa Evropske komisije - zakonodavne i budžetske nadležnosti za sva pitanja policije moraju se nalaziti na državnom nivou, nema političkog mešanja u operativni rad policije, funkcionalne lokalne policijske oblasti moraju se otvoriti na osnovu tehničkih kriterijuma za rad policije, pri čemu se operativna komanda sprovodi na lokalnom nivou.

"U skladu s tim, zalažemo se i prihvatamo da celokupna reforma ima za cilj stvaranje funkcionalne, multietničke i profesionalne policije na bazi tri principa Evropske komisije, koja će garantovati sigurnost svih građana na celoj teritoriji BiH", navodi se u deklaraciji.

Struktura jedinstvenosti policijskih snaga BiH će odgovarati ustavnoj strukturi zemlje. Nova i reformisana policijska struktura BiH će biti zasnovana na relevantnim odredbama Ustava zemlje, koji će uslediti kroz proces ustavne reforme.

Detalji policijske strukture BiH biće definisani kroz dva temeljna zakona - Zakon o policijskoj službi BiH i Zakon o policijskim službenicima BiH.

Svesni važnosti političkog trenutka u BiH i potrebe da se što pre nastavi put ka evropskim integracijama, potpisnici deklaracije se obavezuju da će bez odlaganja pristupiti punoj implementaciji gore sadržanih načela i principa, stoji u deklaraciji koju su potpisali danas posle podne lideri šest političkih stranaka u BiH.

Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak izrazio je danas zadovoljstvo, posle razgovora u Mostaru sa predsednicima šest političkih stranaka u BiH, što partijski lideri žele da se proces ustavnih reformi nastavi i pokrene.

On je rekao da će naredni sastanak biti posvećen reformi ustava, potvrdivši da će se slični razgovori uskoro nastaviti, ali i propustivši da odgovori na postavljeno pitanje da li usvojenom deklaracijom o preuzimanju obaveza za sprovođenje reforme policije ostaje policija Republike Srpske.

"Postoji dovoljno prostora da se uklone postojeće nedoumice i ja ne bih želeo da se taj prostor zatvori. Posebno želim da istaknem da se i ovom prilikom pokazalo koliko je korisno razgovarati. Ohrabruje me i izražena želja da stvari krenu u dobrom i pravom smeru, a to su evropske integracije BiH", naglasio je Lajčak.

Premijer RS Milorad Dodik je izrazio zadovoljstvo današnjim tokom razgovora, istakavši da je dobro da BiH dođe do parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja sa EU.

"Tragajući za tom mogućnošću, mi smo i sačinili ovu Deklaraciju, u kojoj smo dali podršku ranije poznatim principima i istakli da jedinstvena policijska struktura u BiH odražava ustavnu strukturu zemlje i rekli da će buduća reformisana policija morati da odgovara novim ustavnim odredbama, koje će uslediti posle ustavnih promena", naglasio je on.

Dodik je, istovremeno, rekao da bi bilo dobro pre održavanja sednice Skupštine RS dobiti određena objašnjenja nedavno donete odluke visokog predstavnika.

Lajčak: Srbija da se bavi svojim problemima

Međunarodna zajednica neće tolerisati bilo kakve pokušaje osporavanja autoriteta Kancelarije u Bosni i Hercegovini, upozorio je sinoć predstavnik međunarodne zajednice Miroslav Lajčak, a zvaničnicima Srbije poručio da njihova zemlja ima svoje probleme i da treba da se bave njima, a ne situacijom u BiH.

Međunarodna zajednica ne želi pogoršanje situacije u BiH, a pokušaji potkopavanja autoriteta međunarodnog predstavnika neće biti tolerisani, poručio je Lajčak i dodao da su se poslednjih dana mogle čuti razne demagoške izjave i gluposti, ali ne i argumenti kojima bi bile potvrđene optužbe da je poslednji paket mera usmeren protiv Republike Srpske.

Lajčak je izjavio i da Skupština RS neće odlučivati o tome hoće li Kancelarija nastaviti aktivnosti, ali i da Srbija mora ostaviti političarima u BiH da rešavaju probleme u BiH. U izjavi za Televiziju BiH, Lajčak je ponovio kako Srbija ne treba da strahuje od ukidanja RS i ugrožavanja prava Srba, a istupe premijera Srbije Vojislava Koštunice ocenio je kao opasne.

"Opasne su, čude me i razočaran sam takvim reakcijama. Mislim da Srbija nije u situaciji da treba da traži probleme, a ako misli da treba da traži odabrala je pogrešno pitanje. Bilo bi dobro da Srbija rešava svoje probleme, a da BiH ne koristi za potkusurivanje. Srbija se već suočava s posledicama takvog neodgovornog ponašanja", kaže Lajčak.

Iako nije insistirao na pitanju smene premijera RS Milorada Dodika, Lajčak je rekao da nikada nije isključio nijednu mogućnost.

"Antisrpska politika"

Politički analitičar iz Banjaluke Miodrag Živanović optužio je lidere Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke Vojislava Koštunicu i Tomislava Nikolića da vode "antisrpsku politiku".

"Negativne posledice tog pogubnog delovanja osećaju se gotovo na svakom koraku. Dokle god se srpski narod, kom pripadam, bude vrteo u tom njihovom etnocentričnom sistemu, u kom vreme ide unazad, neće imati šansu za normalan život", rekao je Živanović za današnji novosadski Dnevnik.

On kaže da ga je čudi što je na Lajčakove mere premijer Srbije reagovao ne čekajući zvaničan stav vlasti RS. "Ne znam koje su Koštunici bile namere, da li je meta bila međunarodna zajednica ili je to bilo za unutrašnjopolitičku upotrebu u Srbiji, ali takav istup svakako odudara od političkog bontona pošto se ipak radi o drugoj državi", kaže Živanović.

Miodrag Živanović je profesor banjalučkog Filozofskog fakulteta, a krajem devedesetih bio je predsednik Alternativnog ministarskog veća BiH, odnosno Vlade u senci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.