Izvor: B92, 30.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deklaracija Skupštine RS

Banjaluka -- Skupština Republike Srpske usvojila Deklaraciju o opredeljenju za demokratsko uređenje i evropsku budućnost BiH.

Usvojeni dokument je, kako je rečeno tokom rasprave, odgovor na radikalizaciju političkih i međunacionalnih odnosa u zemlji, posebno po objavljivanju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu.

U Deklaraciji, usvojenoj sinoć posle višečasovne žučne rasprave, navedeno je kako politizacija i iskrivljivanje karaktera presude koje čine politički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << faktori iz Federacije Bosne i Hercegovine ugrožavaju mir i stabilnost, međuentitetske i međuetničke odnose u BiH.

RS dokumentom odlučno odbacuje zahteve političkih predstavnika FBiH čiji je cilj izazivanje nasilne i radikalne promene ustavnog uređenja BiH na štetu RS i nastojanje da reforma policijskih struktura i promene Ustava budu nametnuti kao svršen čin kojim se ukida policija, a potom i RS.

Najočigledniji primer takvog delovanja je, kako je navedeno, najava inicijative za izuzimanje Srebrenice iz nadležnosti RS.

Predsednik RS Milan Jelić je izjavio da je suština Deklaracije smirivanje tenzija i retorike iz FBiH, a ima za cilj stvaranje povoljne pozicije prilikom rasprave, pre svega o reformi policijskih struktura, ali i o reformi Ustava BiH.

Bošnjački poslanici u parlamentu RS glasali su protiv Deklaracije, smatrajući je smišljenim omalovažavanjem i nepoštovanjem presude Suda pravde u Hagu.

Predsednik Poslaničkog kluba bošnjačkih zastupnika Ramiz Salkić kaže kako je umesto Deklaracije trebalo glasati o predlogu zakona o zabrani negiranja genocida. "To bi bio moralniji i obavezniji čin Skupštine, da tako oda poštu žrtvama genocida u Srebrenici", rekao je on.

Poslanici su doneli i zaključak da se i pored, kako je rečeno, opravdanosti stava da je tužba podneta na nelegalan način, prihvata presuda Međunarodnog suda pravde i to da je ona po svom karakteru konačna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.