Izvor: B92, 12.Jun.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca ulice u Makedoniji

Skoplje -- Više od 18.500 dece u Makedoniji nalazi se izvan obrazovnog sistema, a čak 2.000 njih svoje detinjstvo provodi na ulici, pokazuju podaci.

Prva dečja ambasada Međaši, u Skoplju, koja je došla do tih podataka, na Međunarodni dan protiv zloupotrebe dečjeg truda navodi da je situacija zabrinjavajuća, uprkos tome što je Makedonija pre sedam godina potpisala i ratifikovala Konvenciju protiv najgorih oblika zloupotrebe dečjeg rada, a zakon predviđa da je obrazovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obavezno.

"Deca provode dane na ulici, pod vedrim nebom i bez roditeljske brige, a one su najčešće žrtve zloupotrebe", kažu iz Dečje ambasade.

Zloupotreba dece nije samo fizički rad, nego i komercijalno i seksualno iskorišćavanje, kao što su dečja prostitucija i pornografija, ili primanje deca u redove vojske, upozoravaju iz Prve dečje ambasade.

U Makedoniji u javnost sve više izlaze slučajevi zloupotrebe dece, najviše seksualne. Samo ove nedelje, makedonska policija je u Đevđeliji i Skoplju registrovala dva slučaja trgovine decom i seksualne zloupotrebe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.